Wastewater balls

Plastkupler gir effektiv rensing av spillvann

Noen amerikanske byer bruker plastkupler med bakterier til å rense spillvann. Og det virker.

24. juni 2011

Rimelige iglolignende plastkupler fylt med bakterier er like effektive som spillvannssjøer og kostbare renseanlegg når det gjelder å rense spillvann for organisk avfall og kjemiske stoffer. Det har flere amerikanske byer kunnet konstatere etter omfattende tester av en helt ny teknologi.

Ingeniører ved Wastewater Compliance Systems i Salt Lake City har utviklet en kuppel med romslig plass til bakterier. Innvendig er kuppelen som en russisk dukke fordi den rommer ytterligere fire kupler som hver er fylt med et sammenkrøllet plastmateriale. Den totale overflaten er cirka 260 m2, noe som gir langt større plass å leve på for rensebakteriene enn i de konvensjonelle spillvannssjøene der bakteriene bare har vannets overflate å leve på.

En annen metode som setter fart i renseprosessen, er å la bakteriene leve i mørke for å holde algeveksten nede. Derfor må kuplene plasseres på sjøbunnen. En tredje metode går ut på å la en pumpe sende luftbobler gjennom kuplene innvendig, slik at det skapes større sirkulasjon i spillvannet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: