Shutterstock
Plastikflasker - genbrug

Plantebasert plast kan snart gjenbrukes over 100 ganger

GODE NYHETER I EN KRISETID: Engelske forskere har funnet en metode som gjør det mulig å gjenbruke plantebasert plast igjen og igjen. Nå håper forskerne at den nye gjenbruksteknologien også kan brukes på andre plasttyper, slik at vi en gang for alle kan knekke kurven på verdens plastproduksjon.

Det blir produsert flere hundre millioner tonn plast hvert år, og selv om gjenbruk av plast får innpass, er det ett problem.

Den gjenbrukte plast har nemlig ofte en dårligere kvalitet, fordi man i dag er nødt til å smelte den om, noe som endrer materialets egenskaper.

Men nå har forskere fra Bath og Birmingham University funnet en metode som kan bryte ned plantebasert plast til det opprinnelige byggesteinene, slik at det igjen og igjen kan brukes til å lage nye produkter i samme kvalitet som originalen.

Metoden bygger på kjemisk gjenbruksteknologi med lavere temperaturer og bruk av miljøvennlige katalysatorer som framskynder nedbrytningen av plasten.

Skal også testes på plast til flasker

Inntil videre har forskerne brukt metoden på den plantebaserte plasttypen PLA, som tross et mer bærekraftig fortegn ofte blir kastet og ikke gjenbrukt. Forsøk er inntil videre utført i mindre skala, men vil i den kommende tiden bli bygget ut. Dessuten vil forskere også teste metoden med plasttypen PET, som ofte brukes i plastflasker.

Forskerne håper at det nye gjennombruddet kan bane vei for en mer sirkulær produksjon av plastprodukter som på lengre sikt kan spare på klodens ressurser og kutte utslippene av drivhusgasser.