nb_u37 mercury

Kvikksølvutslipp sprenger skalaen

Forurensningen med kvikksølv er dobbelt så omfattende, som forskerne hittil har trodd. En ny rapport avslører blant annet en hittil ukjent spissbelastning i 1970-årene.

11. september 2014 av Carsten Nymann

Mengden av nervegiften kvikksølv som er blitt helt ut i miljøet siden 1850, er dobbelt så stor som forskerne hittil har gått rundt og trodd.

Et team unge forskere fra amerikanske Harvard University har for første gang samlet alle tilgjengelige kilder og funnet hva som svarer til 540 000 tonn kvikksølv i miljøet, som ingen kjente til.

Særlig et problem i utviklingslandene

Kvikksølv finnes i en rekke forbrukerprodukter som gammeldagse termometre men brukes også ved blant annet gruvedrift og produksjon av kjemikalier.

Umiddelbart representerer de større mengdene ikke en generelt økt risiko for menneskeheten. Forskerne vet allerede hvor mye kvikksølv vi hver utsettes for til daglig.

Problemene oppstår lokalt, hvor kvikksølvforgiftninger ses blant naboer til feks. kjemiske fabrikker eller gruver i utviklingslandene.

Forurensning toppet i 1970-årene

Hittil har forskerne trodd at utledningen nådde et høydepunkt i 1890-årene, da kvikksølv ble ivrig brukt under utvinning av sølv opp gjennom 1800-tallet.

De nye tallene viser imidlertid at forurensningen først tippet i 1970-årene, da ny lovgivning forbød bruken av kvikksølv i maling. I dag er bruken av kvikksølv kraftig regulert.

Kvikksølv blir hengende lenge i luften. Rundt 57 prosent av kvikksølvet som er blitt utledet siden 1850, sirkulerer fortsatt, mens resten er bundet i søppeldynger og dypere jordlag.

En ny analyse kombinerer målinger frem til nå (de grå nyansene på grafikken) med nye tall for luftforurensning (gul), utsivning i jorden (grønt), vannet (turkis) samt søppeldynger (rosa).

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: