Shutterstock

Hvor mye CO2 kan vi spare ved å sette ned farten?

Danske kommuner vil senke hastigheten på motorveien fra 130 til 110 km/t for å spare CO2. Men vil det hjelpe?

En bil må overvinne fysiske krefter i form av luftmotstand og rullemotstanden mellom dekk og vei. Som tommelfingerregel faller forbruket av drivstoff når du kjører saktere.

Luftmotstanden øker nemlig med kvadratet av hastigheten. Det betyr at bilen opplever hele 28 prosent mer luftmotstand hvis du kjører i 130 i stedet for 110 km/t.

Redusert fart er bra for både klima og lommebok

Tall fra den danske interesseorganisasjonen FDM viser at fartsreduksjonen vil spare om lag 16 prosent av drivstoffet, noe som kan omsettes direkte til en innsparing i CO2. Bilen slipper altså ut 16 prosent mindre CO2 ved 110 i forhold til 130 km/t.

En tur på tretti mil med en fart på 130 km/t i en bil som bruker 0,67 liter på mila, vil forbruke 20 liter drivstoff, mens forbruket på turen er 16,8 liter ved 110 km/t.

Omregnet til CO2 er innsparingen 7,5 kilo, mens den økonomiske innsparingen er 76 kroner med en bensinpris på 23 kroner per liter. Til gjengjeld vil turen ta 24 minutter lengre tid.

Med forbehold for folks ulike kjøremønstre og antallet kilometer på motorveien vil fartsreduksjonen årlig kunne spare omkring 250 000 tonn CO2 i Danmark.

Tre kjøretips hjelper klimaet

Lavere hastighet er ikke den eneste metoden for å redusere utslippene av CO2 fra bilen.

© Shutterstock

1 Gjør bilen strømlinjeformet

Ujevnheter øker luftmotstanden og dermed CO2-utslippene. Fire åpne vinduer får for eksempel drivstofforbruket til å øke med opptil 8,5 prosent. En takboks øker forbruket med opptil 27 prosent.

© Shutterstock

2 Skift gir raskere

Bensin- og dieselbiler bør helst kjøre i høyt gir slik at motoren har så lavt turtall som mulig. Forskjellen i drivstofforbruk mellom to gir kan være opp til 20 prosent.

© Shutterstock

3 Sjekk lufttrykket

Bildekk pumpet opp til det anbefalte trykket gir best drivstofføkonomi. Faller dekktrykket til 3/4 av det anbefalte, stiger drivstofforbruket med 2 prosent. Faller det til halvparten, er tallet 10 prosent.