Selv om vi fortsatt forbruker elektronikk i stor stil, tar ikke de kasserte apparatene like mye plass som de gjorde en gang.
Samtidig spiller sammensmeltningen av funksjoner en rolle. Som forskerne fra University of Hawaii og Rochester Institute of Technology poengterer i studien, kan mange elektroniske apparater i dag gjøre flere ting samtidig. Dermed blir mengden av e-avfall redusert.
Gjenbruk skåner miljø og klima
At bunkene av e-søppel har blitt mindre og utstyret mer moderne, har også betydning for hvordan elektronikken skal gjenbrukes.
Tidligere har lovgivning fokusert på å forhindre at bly og kvikksølv fra eldre apparater forurenser miljøet. Men ifølge forskerne bør man nå i stigende grad sikre at sjeldne grunnstoffer som kobolt og indium blir gjenbrukt.
Ikke nok med at gjenbruk kan sikre at vi også i framtiden har nok av de sjeldne og begrensede metallene, så vil det også være mer fordelaktig for miljøet. Typisk vil de metallene som i dag brukes i den meste elektronikken, måtte utvinnes ved gruvedrift. Og gruvedriften vil ofte forurense naturen.
Når vi forstår mer om hva slags e-avfall vi genererer, blir det enklere å gjenbruke det – til syvende og sist til fordel for klimaet fordi det ikke må produseres, fraktes og destrueres de samme mengdene nye varer.