Derfor forurenser sement så mye
Sement er grunnsubstansen i betong, som hver dag brukes til å bygge hus, broer og annen infrastruktur.
Etterspørselen etter sement er så stor at den på verdensbasis antagelig bare slås av dyr og menneskers behov for vann og mat – og sementforbruket stiger årlig med om lag to prosent.
Sementproduksjon innebærer store CO2-utslipp, blant annet fra den såkalte sintringen, der den finpulveriserte blandingen av råmaterialer som kalkstein og leirskifer brennes til den så vidt begynner å smelte.
Men forskerne fra Nanyang tekniske universitet (NTU) i Singapore har nådd et gjennombrudd. Ved romtemperatur kan de blande urin fra pattedyr og industriavfall som acetylengass, som blant annet brukes til sveising.
Trykkstyrken i jorden med biosement kan ifølge forskerne i Singapore foreløpig nå 1,7 megapascal, noe som er et stykke unna den betongen som brukes i bygningsfundamenter, der trykkstyrken er 35 megapascal.
Kuruker og hønsemøkk i sementen
Forsøket med biosement i Singapore er langt fra det eneste der det eksperimenteres med å skape en både fysisk og miljømessig bærekraftig erstatning for vanlig sement.
Forskere fra MIT i USA har tidligere blandet tradisjonell sement med vulkansk aske og oppnådd en trykkstyrke på 53 megapascal. Denne løsningen var imidlertid ikke helt grønn.
Forskere i Sør-Afrika har faktisk blandet hønsemøkk i konvensjonell sement, mens indonesiske forskere har blandet historiske bygningsmaterialer som kuruker og leire med mikroorganismer for å utvikle grønne alternativer.
Nettopp mikroorganismer i biosementen er noe den amerikanske bedriften Biomason har jobbet med i om lag ti år, og denne våren fikk selskapet en kapitalinnsprøytning på 460 millioner kroner til utviklingen.
Selskapet forventer å kunne bidra med å fjerne 25 prosent av sementindustriens CO2-utslipp før 2030.