PFAS hoper seg opp i planter, dyr og mennesker
Når mennesker og dyr inntar mat og vann som inneholder PFAS, hoper det seg opp i blodet og i de indre organene fordi vi ikke kan bryte det ned. I for store mengder øker det risikoen for hormonforstyrrelse og visse typer kreft og skader immunsystemet.
Jana Johansson forklarer til Illustrert Vitenskap at grenseverdiene for PFAS, som settes av helsemyndigheter verden over, har blitt lavere og lavere etter hvert som forskerne har studert virkningene.
Og nå ser det altså ut til at de hardføre fluorforbindelsene har enda lettere for å spre seg enn man tidligere har antatt. Forskerne har funnet høye konsentrasjoner av PFAS nærmest overalt der de har lett – selv i Arktis.
«Konsekvensen er at alle er utsatt for disse stoffene hele tiden. Vi kan ikke forutsi hvordan eller hvor mye det vil påvirke oss. Men vi vet at vi nærmer oss – og ofte krysser – grensen for hvor mye PFAS helsemyndighetene mener det kan være i overflatevann», uttaler Johansson.
Det utvikles hele tiden nye typer PFAS
Selv om det ifølge Johansson er en umulig oppgave å rense alle bekker, elver, elver, innsjøer, grunnvannsbassenger og havstrømmer, kan PFAS heldigvis brytes ned i vannrensingsanlegg.
Og det utvikles hele tiden nye prosesser som gjør det lettere og billigere å fjerne PFAS fra drikke- og spillvann.
«Men vi kan ikke rense naturen – og det utvikles også hele tiden nye typer PFAS. Industrien bruker ikke de fire molekylene vi har lett etter i samme grad nå som for 20 år siden. De er bare toppen av isfjellet, for det finnes tusenvis av andre fluor-forbindelser man nå bruker i stedet», sier Johansson.
Hun forklarer at forskningen har problemer med å følge med når de skal undersøke alle de nye typene PFAS, og hun anbefaler derfor å styre utenom produkter som blant annet er laget av PFAS.
«Vi bør ikke bare gjøre det ulovlig å bruke én type PFAS bare for å utvikle et nytt, for vi vet at det vil hope seg opp i vann, i land, i dyr og mennesker. I kjemikaliestrategien som er utarbeidet av EU, står der at vi skal slutte å bruke alle typer PFAS – men hvordan og når det vil skje, vet jeg ikke.»