Med gjenbruk fra chips og øl vil snacksprodusenten Walkers nå redusere CO2-utslippene i produksjonen med 70 prosent.
Takket være en teknologi utviklet av den britiske oppstartsbedriften Ccm har det blitt mulig å samle opp CO2 fra bryggerier og bruke det i en gjødsel fylt med potetskrell. Gjødselen skal brukes i den framtidige potetproduksjonen – og med dette gjøre chipsen mer klimavennlig.
Prosjektet forener flere smarte tiltak som skal redusere utslippene av CO2 og andre drivhusgasser og samtidig skape en mer sirkulær produksjon.
Bakterier mesker seg med potetrester
Walkers har tidligere installert et såkalt metaniseringssystem, som frigir klimavennlig energi til frityrsteking av chips. Potetskrellgjødselen bygger på det systemet.
Ved metaniseringen blir bakterier fôret med potetskrell i et oksygenfattig miljø, slik at de danner metanholdig biogass som kan forbrennes og skape elektrisitet.