Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Korallrevenes konge har lurt døden fem ganger

Uttørket, druknet og begravet. Det store barriererevet har vært i livsfare flere ganger gjennom de siste 35 000 årene. Men kjerneboringer avslører at det mektige revet har en utrolig evne til å reise seg fra dødsleiet igjen og igjen.

Yen-Yi Lee/THE OCEAN AGENCY/ XL CATLIN SEAVIEW SURVEY/THE OCEAN AGENCY

Havet stiger i voldsomme rykk, mens et grumsete inferno av leire og fin sand blander seg i havet som et altoppslukende mørke. Midt i den undersjøiske sandstormen kjemper en stor koloni av millimeterstore polyppdyr med å få adgang til sin energikilde: sola.

Men strålene kan ikke bryte gjennom det grumsete kaoset, og én for én må de encellede vesenene gi opp kampen, mens det mangefargede revet de har konstruert, langsomt forvandles til et grått og livløst dødsrike.

I en siste desperat krampetrekning pumper de få overlevende dyrene milliarder av kjønnsceller ut i havet, i håp om at de små larvene lander et sted der betingelsene er bedre – et sted der avkommet kan begynne forfra.

Denne dramatiske scenen foregikk under avslutningen av den siste istiden, for 10 000 år siden i det området vi i dag kjenner som verdens største korallrev, Det store barriererevet.

På få noen få tusen år ble kloden fem grader varmere. Isen smeltet, klimabeltene flyttet seg, og havet steg i noen perioder med hele seks centimeter i året. Mange dyr og planter nøt godt av endringene, men klodens korallrev kjempet en kamp for livet – og vant, men bare med nød og neppe.

Forskerne fordelte 20 havboringer over to områder. Til sammen kartla de 35 000 år av revets liv.

Gjenforteller revets historie

Forskerne har lenge visst at det nåværende revet i Korallhavet utenfor den australske provinsen Queensland ikke var det første i området. Det har antagelig vært rev i ulike perioder i minst 600 000 år.

Men den siste studien, som er basert på såkalte kjerneboringer, viser at selv de ekstreme påvirkningene det ble utsatt for under den siste istiden, aldri helt klarte å ta livet av revet.

Det store barriererevet er med andre ord mer motstandsdyktig enn biologene hadde forestilt seg.

Revet er kjent som korallrevenes ukronede konge, med sine imponerende 2300 kilometer som består av skjelettene fra noen få millimeter store polyppdyr som kalles steinkoraller. Mens dyret lever, bygger det et kalkskall rundt seg, og når det dør, bygger et nytt koralldyr sitt skall på toppen – og slik vokser revet.

Koraller er i familie med maneter og er dermed rovdyr som sine litt større slektninger. Men de får også en stor del av energien fra alger som bor i korallene og utnytter strålene fra sola.

Dykk med ned under havoverflaten og se hvordan de seiglivede polyppdyrene får energi.

Fordi de levende koralldyrene bor på toppen av de døde, er det mulig for forskerne å bore ned gjennom havbunnen og hente ut en kjerne. Kjernen er en flere meter lang søyle med en diameter på ti centimeter, som forskerne senere kan analysere millimeter for millimeter.

Når alle data blir sammenlignet med hverandre, gjenforteller de historien om revet på det stedet der kjernen stammer fra. Hvilke betingelser levde revet under? Og hvorfor forsvant det? En kombinasjon av mange kjerner fra ulike steder gir dermed overblikk over hele fortiden til revet.

Og det er nettopp det forskerne utnyttet i sin studie. Kalken i boringene ble aldersbestemt ved at forskerne målte hvor mye radioaktivt uran 234 som var gjort om til radioaktivt thorium 230.

Når kalken blir felt ut av korallen, er det ikke noe thorium der, men en viss mengde uran. Jo lengre tid det går, jo mer thorium inneholder kalken, fordi det radioaktive uranet blir gjort om.

Havboringer avslørte revets dramatiske historie

Da istiden nådde toppen for mellom 20 000 og 25 000 år siden, lå Det store barriererevet et annet sted enn det gjør i dag.

Den gang var enorme områder i både Nord-Amerika, Skandinavia og Russland dekket med opptil tre kilometer tykk innlandsis, og isen bandt så mye vann at det globale havnivået var mer enn 120 meter lavere enn i dag. Det området Det store barriererevet ligger på nå, var altså tørt land.

Derfor boret forskerne opp i alt 20 kjerner ved hjelp av forskningsskipet Greatship Maya fra 16 ulike posisjoner fordelt på to linjer – en mot nord og en mot sør. Boringene løp fra det nåværende revet og ut mot havet, der de tidligere revene befant seg i perioder med lavere havnivå.

Revet overlever fem nær døden-opplevelser

Prøver med organisk materiale kunne også dateres med den såkalte karbon 14-metoden, som er basert på målinger av hvor mye av den radioaktive karbon 14-isotopen som var gjort om siden det organiske materialet var levende.

Fortellingen forskerne nå har puslet sammen, går om lag 35 000 år tilbake i tid. Det kom som en overraskelse på forskerne at det hadde vært rev ulike steder utenfor det nordøstlige Australia i hele perioden. Tidligere var den vanlige oppfatningen at revet helt forsvant i perioder under istiden, da havet sto veldig lavt eller steg spesielt raskt, og at nye rev først oppsto når larver av koralldyr drev inn med havstrømmer.

De siste dataene avslører at revet har hatt enorme utfordringer. Forskerne identifiserte hele fem nær døden-opplevelser, der revet bare med nød og neppe slapp unna med livet i behold. I disse periodene forsvant store deler av revet.

To ganger falt havnivået fordi store områder med innlandsis bygget seg opp på kontinentene på kloden, og da tørket revet ut. Det skjedde for 34 300 år siden og igjen for 21 870 år siden, da revet måtte bygge seg opp igjen på dypere vann.

Ved to andre tilfeller steg vannet så raskt at store deler av revet druknet fordi det plutselig havnet mer enn 25 meter under overflaten, som er smertegrensen for hvor korallene kan vokse. Det skjedde for 19 220 år siden og igjen for 13 720 år siden.

Revet kan til en viss grad følge klare å vokse oppover i takt med at vannet stiger, men bare hvis det skjer med to centimeter i året eller mindre. Går det raskere, er den eneste muligheten at den levende delen av revet flytter nærmere kysten. Også den utfordringen taklet Det store barriererevet.

Revet gjenskaper seg selv fem ganger

Istiden presset Det store barriererevet til det ytterste da havtemperaturen ble hele fire grader lavere, og vannstanden falt drastisk. Men nå vet vi at de små koralldyrene bygget videre på tross av oversvømmelser, uttørking og dårlig vannkvalitet.

Nye trusler venter

Den siste av de fem nær døden-opplevelsene er spesielt interessant for forskerne. Den avslører nemlig hvilke konsekvenser menneskets påvirkning av Det store barriererevet kan få.

For 10 140 år siden ble revet utsatt for enorme mengder leire og fin sand i vannet, også kalt sedimenter. Mengden sediment ble tredoblet, noe som blokkerte lyset fra sola, slik at algene i korallvevet ikke lenger kunne produsere energi og polyppene ikke lenger kunne fange mat.

Forskernes mener årsaken til hendelsen var at havet raskt oversvømte store tidligere tørre områder på kontinentalsokkelen, noe som avga store mengder leire og sand. Også dagens rev sliter med at havet blir mer og mer uklart. Denne gang skyldes det imidlertid ikke bare sedimenter fra land, men i høy grad forurensning med næringsstoffer fra landbruket, som får mengden alger i vannet til å eksplodere.

Samtidig er havtemperaturen omkring Australia faretruende høy i sommermånedene på grunn av den globale oppvarmingen, som har lagt omkring en ekstra grad til klodens gjennomsnittstemperatur. Varmen gjør i at store områder av revet plutselig dør fordi korallkolonien kaster ut algene som tidligere har gitt dem næring.

Lær mer om hva som skjer med korallene når algene blir kastet ut.

Grumsete vann og et hav som igjen stiger, har tidligere fått biologer til å slå alarm. Den nye studien viser imidlertid at korallrevenes konge tidligere har vært svært robust, selv i de ekstreme hendelsene under istiden.

Forskerne som står bak studien, understreker imidlertid at det på ingen måte innebærer at revet kan tåle de belastningene mennesket utsetter det for i dag, for de er mye mer voldsomme og går mye raskere enn tidligere endringer. Men koloniens overlevelsesevner skaper likevel et lite håp for framtiden.

Les også:

Kvinne knekker fingre
Kroppen

Kan det stemme at jeg får gikt av å knekke fingre?

2 minutter
Legemidler

Svindel ga vaksiner et dårlig rykte

20 minutter
Relativitetsteorien

Nå kan fysikere finne universets mystiske ormehuller

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul