Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

drikkevann

Slipper vi opp for drikkevann?

Det faller mye mer nedbør enn menneskene kan klare å drikke opp. Likevel kan det oppstå vannmangel i utsatte strøk.

Shutterstock / Riccardo Mayer

Betrakter vi Jorden som én enhet, har vi rent kvantumsmessig nok drikkevann for all fremtid. Vannet vi drikker, enten det kommer fra kjøkkenkranen, fra en flaske eller kanskje direkte fra en kilde, stammer nemlig til syvende og sist fra nedbøren, og det faller mye, mye mer nedbør på Jorden enn en samlet menneskehet noensinne vil klare å sette til livs.

Drikkevann er altså en fornybar ressurs til forskjell fra eksempelvis olje og gass som dannes langsommere enn vårt forbruk. Det betyr imidlertid ikke at man ikke kan oppleve lokal mangel på drikkevann. I noen områder av verden kan drikkevannet bli borte som følge av tørke. Andre steder, særlig i fattige land, er vannet man har tilgang til så forurenset at det er uegnet som drikkevann. At man drikker det likevel, er en av de største kildene til spredning av sykdommer.

Andre steder bruker man så store kvanta til kunstig vanning samt industri- og husholdningsformål at vannmangel alltid truer. Det er blant annet et problem ved Aralsjøen og i Sentral-Asia.

Les også:

Vinduer og træer
Klimaendringer

Gjennomsiktig treverk er bedre for klimaet enn glassvinduer

3 minutter
Klimaendringer

Trålfiske pløyer opp CO2 fra havbunnen

4 minutter
Hva er drivhuseffekten?
Klimaendringer

Drivhuseffekten gjør jorden beboelig

6 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul