Skogbranner er en bombe under CO2-regnskapet

De altetende brannene som sluker hele skoger, er ikke bare et resultat av menneskeskapte klimaendringer. De forsterker også klimaendringene. Bare i juni 2019 sto 100 enorme skogbranner for et CO2-utslipp som svarer til det Sverige slipper ut på et helt år.

NASA

Først herjet tre skogbranner i Portugal. Så ble Sibir rammet av en skogbrann på størrelse med Belgia. Og på Gran Canaria måtte 1000 mennesker evakueres på grunn av et ukontrollerbart flammehav.

Sommeren 2019 har bydd på skumle overskrifter fra fjern og nær. Alle beskriver et ulmende naturfenomen: Det kommer flere og flere skogbranner.

Skogbrannene etterlater ikke bare enorme arealer i aske. De sender også CO2-tunge skyer ut i atmosfæren, som gir et ny ukjent i den ligningen vi kaller «klimaregnskapet».

I juni var det for eksempel 100 skogbranner innen polarsirkelen som slapp ut 50 megatonn karbondioksid. Det er samme CO2-mengde som Sverige slipper ut på ett helt år, skriver World Meteoroligical Organization, WMO.

Derfor brenner de «kalde» skogene

Det virker kontraintuitivt at skogbranner kan være en trussel nord for polarsirkelen.

Men i Alaska har det fra begynnelsen av 2019 til midten av juni vært hele 400 skogbranner. Og i Sibir er 17 millioner hektar skogarealer brent opp i juni og juli 2019. Ilden raser i Krasnojarsk, skriver Bloomberg.

En studie fra 2013 – som av god grunn ikke har tatt med nylige skogbranner – konkluderte med at man ikke har sett lignende tendenser i område de siste 10.000 årene. Det har man kanskje nå.

Skogbrannene i de kalde områdene skjer typisk i de varme månedene mellom mai og oktober.

Og i Krasnojarsk har temperaturen i juni og juli 2019 ifølge WMO ligget 10 grader høyere enn gjennomsnittstemperaturen målt perioden 1981–2010.

Temperaturstigningene, som blant annet er et resultat av menneskeskapt CO2-utslipp, gjør at de normalt fuktige og frodige skogene tørker ut blir til knusktørr opptenningsved.

Det er ofte leirbål, brannstifting, sigarettsneiper eller etterlatt søppel og vrakdeler (som reflekterer sollys) som setter gang i en skogbranner.

Tre ingredienser inngår i den brennbare cocktailen

Brennbart materiale, varme og oksygen. Det er komponentene i den såkalte branntrekanten. Uteblir ett av de tre, blir det ingen ild. Er alle tre til stede, er det risiko for skogbrann.

En naturlig skogbrann hører til sjeldenhetene og skjer som regel ved lynnedslag.

84 prosent av skogbrannene er enten direkte eller indirekte skapt av mennesker. Det viser en studie fra University of Colorado i 2017 som bygger på alle amerikanske skogbranner i perioden 1992–2012.

Les også:

Klimaendringer

Drømmescenarie: Sådan undgår vi klimakatastrofen

11 minutter
Hva er drivhuseffekten?
Klimaendringer

Drivhuseffekten gjør jorden beboelig

5 minutter
Klimaendringer

Se fremtidens klima i krystallkulen

11 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!