Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koronavirus kan bety historiens største fall i CO2-utslipp

De globale CO2-utslippene kan falle med opp mot 5,5 prosent i 2020 på grunn av COVID-19-nedstengninger overalt i verden. Det er det første fallet siden finanskrisen, da utslippet falt med 1,4 prosent, og det kan være vist seg å bli historiens største. Men det er ikke nok til å holde den globale temperaturen nede.

Shutterstock

Siden koronaens utbrudd har vi sett mange historier om færre biler på veiene, færre fly på himmelen og renere luft i byene. Og nå har vi de første forsiktige estimatene av hvor stor klimaeffekten faktisk kan bli.

Den britiske organisasjonen Carbon Brief har utgitt en analyse av globale data om de siste månedenes energiforbruk, som forutsier et fall på 2000 millioner tonn CO2 i utslippene i år.

Det svarer til et fall på 5,5 prosent, og det er mye. Faktisk kan det vise seg å bli det største fallet i historien.

En pandemi kan ikke redde klimaet alene

Til sammenligning falt verdens CO2-utslipp med 845 millioner tonn i kjølvannet av andre verdenskrig, mens finanskrisen i 2008 førte til et fall på 440 millioner tonn.

Men selv en verdenshistorisk rekord er ikke nok hvis vi skal holde temperaturstigningen under de 1,5 gradene som var Paris-avtalens ideelle scenario, hvis kloden skal unngå de verste konsekvensene av den globale oppvarmingen.

Faktisk skal det et fall på 7,6 prosent i året i det neste tiåret til hvis vi skal lykkes.

Vekst i grønn energi kan ha bidratt

Carbon Brief-analysen bygger på fem store datasett fra Kina, USA, India, Europa og den globale oljesektoren.

Til sammen tegner tallene et bilde av veitransport, luftfart, industriproduksjon, luftforurensning og andre relevante indikatorer av CO2-utslipp, dekkende for i alt 76 prosent av det globale utslippet. Derfor mener Carbon Brief at analysen er representativ.

Men organisasjonen slår også fast at det fortsatt bare er snakk om et estimat. Det er umulig å lage presise forutsigelser fordi vi fortsatt ikke vet hvordan krisen kommer til å utvikle seg, eller hvor lenge den kommer til å vare.

Man kan heller ikke trekke klokkeklare konklusjoner om årsakene til det voldsomme fallet i utslippene.

Det var for eksempel allerede stor vekst i forbruket av grønn energi før utbruddet av COVID-19, mens solskinn og vind i årets første måneder har betydd en høyere produksjonen i verdens sol- og vindparker.

Les også:

Global oppvarming
Klimaendringer

Hva er global oppvarming og hva er konsekvensene?

6 minutter
Klimaendringer

Satellitter avslører: Kloden har blitt grønnere

2 minutter
nb_u39 Kulkraft
Klimaendringer

Klimadødsfall koster milliarder

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul