Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Klimaendringer

Isen på Grønland har vokst for første gang siden 2000

Danske forskere har gode nyheter om isen på Grønland: Den har lagt på seg 44 gigatonn is, og det er første gang den vokser siden årtusenskiftet.

Isen på Grønland vokser, overraskende nok.

Vi har hørt mye om smeltende is i kjølvannet av diskusjonen om global oppvarming, men danske forskere har nå gode nyheter:

Over det siste året har det vært en vekst av mengden snø og is på Grønland.

Det er Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) som står bak klimamodellen som viser dette.

Modellen er basert på data om snøfall, fordamping og solstråling og så videre hver sjette time. Og utviklingen måles i i vannekvivalenter, som er den mengden vann som snøen og isen vil svare til.

Har lagt på seg 44 gigatonn

– I år ser det ut til at det for første gang siden årtusenskiftet har vært nok tilvekst på overflaten til å balansere kalvingen. Derfor kommer Grønland trolig ut med et lite pluss, sier klimaforsker Peter Langen fra DMI til Berlingske.

I løpet av ti år har Grønland gjennomsnitt mistet om lag 500 gigatonn is i året. Men DMIs tall viser at det i løpet av det siste året har falt så mye snø at det har vært en tilvekst på 544 gigatonn.

Det vil altså si at Grønland har lagt på seg ca. 44 gigatonn is det siste året. Det er ikke mye i det store bildet – men tross alt en økning. Det er likevel ikke snakk om noen ny tendens eller noen ny virkelighet på Grønland.

Dårlig sommer og snø

Det flotte krysset på vektkurven skyldes blant annet at Grønland har fått mere snø enn vanlig, og at sommeren på Grønland har vært kort og kald sammenlignet med andre år.

Les også:

Vinduer og træer
Klimaendringer

Gjennomsiktig treverk er bedre for klimaet enn glassvinduer

3 minutter
Klimaendringer

Ny oppdagelse: Isen på Grønland blir tykkere

3 minutter
Naturen

Hvordan ville Grønland sett ut uten innlandsis?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul