Innlandsisen på Grønland holder på å endre form. Langs kysten trekker frontene av isbreene seg tilbake med foruroligende fart, men nye data fra Nasa-satellitten ICESat-2 viser at isen lenger inne i landet samtidig har blitt tykkere.
Årsaken er at den globale oppvarmingen ikke bare smelter isen, men også resulterer i mer nedbør, fordi fordampingen fra havet blir større. Inne over innlandsisen faller nedbøren som snø, og derfor blir isen bygget opp her.
Måler med millimeter-presisjon
Satellittens målinger er uhyre nøyaktige. De foregår med instrumentet ATLAS, som skyter laserpulser mot isen og mottar det reflekterte lyset. Dermed kartlegges isens overflate i punkter med 70 centimeters avstand, og høydeforskjeller på helt ned til fire millimeter blir registrert.
Et team av forskere fra flere amerikanske universiteter har nå sammenlignet ICESat-2-målingene fra 2018 og 2019 med resultatene fra den første ICESat-satellitten, som var i aktivitet fra 2003 til 2008. Ved kysten har isen blitt helt opptil seks meter tynnere per år, mens den lenger inne i landet har blitt opp til en halv meter tykkere.
Smeltingen går raskest
Totalt sett har Grønland i gjennomsnitt mistet 200 milliarder tonn is i året, så selv om isen bygges opp inne i landet, kan det ikke kompensere for tapet langs kysten.
Den samme tendensen gjør seg gjeldende på Antarktis, men her er forskjellen mellom innland og kysten mindre, antagelig fordi isbremmene ute i havet bremser isbreenes bevegelse.
ICESat-2-målingene gir forskerne ny innsikt i de mekanismene som styrer isens utvikling i et varmere klima. Dermed kan de bedre forutsi hvor mye vannstanden i havene vil stige de kommende årene.