Shutterstock

Hvor klimavennlige er blomstene til mor?

Er buketten du gir til morsdagdagen klimavennlig? Det kommer fremfor alt an på hvor blomstene er plukket.

Morsdag-buketten er alt annet enn klimavennlig.

For selv om blomster er vakre og velduftende, har blomsterindustrien en stygg skyggeside – den oser av drivhusgasser.

Mens matprodusenter får hard kritikk for å slippe ut enorme mengder drivhusgasser, hører vi sjelden om blomsterproduksjonens bidrag.

Den globale industrien for avskårne blomster er stor og hadde i 2020 en verdi på opp mot 285 milliarder kroner. I 2027 ventes verdien å stige til over 400 milliarder kroner – særlig på grunn av den internasjonale blomsterhandelen.

Blomster importeres fra Kenya og Colombia

USA importerer for eksempel avskårne blomster fra Colombia og Ecuador, mens vi i Europa får store leveranser fra Kenya.

De lange transportrutene er hovedårsaken til at blomsterindustrien er en klimasynder.

31,1 kilo – så mye CO2 stammer fra en bukett med 11 nederlandske og kenyanske blomster importert til England. Er blomstene dyrket lokalt, er tallet 3,3 kilo CO2.

For at blomstene ikke skal visne, transporteres de i fly med kjøleanlegg. Nedkjølingen forlenger blomstenes levetid, men betyr samtidig at flyet må bruke ekstra mye drivstoff og dermed øke sitt CO2-utslipp.

I 2018 slapp importen av blomster fra Colombia til USA ut forbindelse med valentinsdag omkring 360.000 tonn CO2 i forbindelse med valentinsdagen. Det svarer til den årlige eksosen fra om lag 78 000 personbiler.

Og i tillegg kommer transporteren videre rundt i landet med lastebiler.

Hvis du vil skåne klimaet, bør du i den grad det er mulig kjøpe lokalt dyrkede blomster til mor og alle andre som fortjener en bukett.