Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Topp 5 CO2-utslipp

Hva avgir mest CO2?

Avbrenning av olje og naturgass står for mesteparten av CO2-utslippene, mens planter og verdenshavene skaper litt balanse i regnskapet ved å oppta karbondioksid.

Shutterstock

Det er mye som skaper CO2 – alt fra vulkaner som får utbrudd til at du tenner opp grillen.

Men over en årrekke har den menneskeskapte CO2-en steget raskt stigende, og stigningen bringer ubalanse i jordas naturlige økosystem.

CO2 fra fossilt drivstoff som olje og gass hører ikke naturlig til i atmosfæren. Derfor stiger CO2-innholdet når vi utvinner blant annet olje fra undergrunnen og brenner den.

Derfor er vårt kolossale energiforbruk den primære årsaken til at klodens temperatur stiger.

Her er de største klimasynderne

 • Strømforbruk: Slipper ut 13,41 milliarder tonn CO2 i året

  Når du tenner lampen eller søker på Google, bruker du strøm. Og på tross av de siste årenes store framskritt innen vindmøller, vannkraft og solenergi, står brenning av kull og gass fortsatt for det aller meste av den globale strømproduksjonen.

 • Transport: Slipper ut 7,87 milliarder tonn CO2 i året

  95 prosent av den energien vi bruker til transport, stammer fra fossilt drivstoff – særlig diesel og bensin. Bare fem prosent blir drevet av grønnere energiformer som solceller og elmotorer.

 • Industri: Slipper ut 6,11 milliarder tonn CO2 i året

  De drivhusgassene som stammer fra industrien, er forårsaket av brenning av fossilt drivstoff på for eksempel fabrikker. Tallet dekker også kjemiske prosesser og bearbeiding av metall som danner CO2.

 • Bygninger: Slipper ut 2,72 milliarder tonn CO2 i året

  Når du varmer opp hjemmet ditt med en oljefyr eller vedovn, slipper du ut CO2. Det gjør du også når du tilbereder et måltid på en grill eller gasskomfyr. Og så blir det brukt en stor mengde energi når bygningene skal bygges.

  (Denne posten bare de tingene i hjemmet som ikke bruker strøm.)

 • Annet: Slipper ut 2,21 milliarder tonn CO2 i året

  Den primære kilden til drivhusgassene i denne gruppen stammer også fra energisektoren. Her er det imidlertid de prosessene som ikke direkte utvikler strøm. For eksempel utvinning av råolje, raffineringsprosesser og energitransport.

Det er imidlertid slett ikke all den CO2-en vi slipper ut, som ender i atmosfæren. Beregninger viser at verdenshavene tar opp om lag 30 prosent av utslippene, mens planter tar opp om lag 25 prosent.

Altså ender 45 prosent av CO2-en vi slipper ut i atmosfæren, der den er med på å styrke drivhuseffekten og gjøre kloden varmere.

Les også:

Klimaendringer

Klimaets tikkende bomber

13 minutter
Klima
Klimaendringer

Beregner: Slik blir framtidens klima

3 minutter
Global warming flooding
Klimaendringer

Havene kan stige med seks meter

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul