Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Topp 5 CO2-utslipp

Hva avgir mest CO2?

Avbrenning av olje og naturgass står for mesteparten av CO2-utslippene, mens planter og verdenshavene skaper litt balanse i regnskapet ved å oppta karbondioksid.

Shutterstock

Det er mye som skaper CO2 – alt fra vulkaner som får utbrudd til at du tenner opp grillen.

Men over en årrekke har den menneskeskapte CO2-en steget raskt stigende, og stigningen bringer ubalanse i jordas naturlige økosystem.

CCO2 fra fossile energikilder som olje og naturgass hører ikke naturlig til i atmosfæren. Derfor stiger innholdet av CO2 i atmosfæren når vi utvinner blant annet olje og brenner den.

Derfor er vårt kolossale energiforbruk den primære årsaken til at klodens temperatur stiger.

Se hva som slipper ut mest CO2 i tabellen under. Tallene tar utgangspunkt den siste oversikten fra Potsdam Insititut for Climate Impact Research, og datasettet PRIMAP-hist, som kombinerer flere ulike publiserte datasett.

PRIMAP-hist inkluderer ikke alle kilder til CO2-utslipp, for eksempel er ikke utslipp fra skogbruk med.

Andre aktører som World Resource Institute har imidlertid brakt en analyse av utslippet av rydningen av tropisk regnskog. Dessuten har franske agenturet Agence international de L'énergie gjennomført beregninger for CO2-utslippene fra transport.

CO2-utslippet i 2020 har vært lavere enn de foregående årene på grunn av reiserestriksjoner og nedstengninger i forbindelse med COVID-19. 2020 er ikke med i beregningene.

Her er de største klimasynderne

 • Energi CO2-utslipp

  Energi: Slipper ut 32,10 milliarder tonn CO2 i året

  Når du tenner lampen eller søker på Google, bruker du strøm. Og på tross av de siste årenes store framskritt innen vindmøller, vannkraft og solenergi, står brenning av kull og gass fortsatt for det aller meste av den globale strømproduksjonen.

 • CO2-utslipp fra skogrydding
  © Shutterstock

  Rydding av tropisk regnskog: Slipper ut 4,8 milliarder tonn CO2 i året

  Regnskogene inneholder massevis av trær som absorberer CO2 når de vokser. Men når trærne blir felt og brent, vil den CO2-en de oppbevarer, bli frigjort. Skogryddingen betyr også at vi mister trær som kan fange opp CO2, og det bidrar til opphopningen av CO2 i atmosfæren.

 • CO2-utslipp fra biler
  © Shutterstock

  Transport, biler: Slipper ut 3,6 milliarder tonn CO2 i året

  Du slipper ut CO2 når du kjører bil eller tar bussen fra A til B. Biler, ikke medregnet lastebiler, står for mesteparten av CO2-utslippene i transportsektoren.

 • co2 utslipp industri

  Industri: Slipper ut 3,25 milliarder tonn CO2 i året

  De drivhusgassene som stammer fra industrien, er forårsaket av brenning av fossilt drivstoff på for eksempel fabrikker. Tallet dekker også kjemiske prosesser og bearbeiding av metall som danner CO2.

 • CO2-utslipp fra fly
  © Shutterstock

  Transport, fly: Slipper ut 900 millioner tonn CO2 i året

  Når du reiser, bruker flyet massevis av drivstoff som kommer fra raffinert olje – et fossilt drivstoff. I 2018 var det i alt 4,3 milliarder flypassasjerer fordelt på 37,8 millioner avganger.

 • CO2-utslipp fra skip
  © Shutterstock

  Skip: Slipper ut 900 millioner tonn CO2 i året

  Mange av de produktene du finner i butikken, blir laget i utlandet og fraktet hit. Det skjer gjennom en logistikkjede som går fra produsent til forretning ofte med skipsfrakt.

 • CO2-utslipp landbruk

  Landbruk: Slipper ut 165 millioner tonn CO2 i året

  Landbrukets produksjon av matvarer slipper hvert år ut store mengder CO2. Og selv om produksjon av plantemat slipper ut litt CO2, kommer mesteparten av landbrukets CO2-utslipp fra produksjon av kjøtt, særlig storfekjøtt.

 • CO2-utslipp avfall

  Avfall: Slipper ut 26,70 millioner tonn CO2 i året

  Avfallshåndtering i form av forbrenning, deponering og kompostering slipper hvert år ut mange millioner tonn CO2 i hele verden.

I tillegg til de fire ovenstående CO2-synderne, inkluderer Potsdam Insititut for Climate Impact Research også den uspesifiserte kategorien «Annet» som hvert år står for 10 000 tonn CO2.

Det er imidlertid slett ikke all den CO2-en vi slipper ut, som ender i atmosfæren. Beregninger viser at verdenshavene tar opp om lag 30 prosent av utslippene, mens planter tar opp om lag 25 prosent.

Altså ender 45 prosent av CO2-en vi slipper ut i atmosfæren, der den er med på å styrke drivhuseffekten og gjøre kloden varmere.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul