© NASA

Gigantisk prosjekt skal redde Antarktis

Isen på Antarktis smelter stadig raskere, men nå mener en forskergruppe at de har funnet en løsning: Kunstige øyer, enorme pumper og undervannsdemninger skal bremse smeltingen.

13. september 2018

Ismassene på Antarktis smelter i et skremmende høyt tempo, og det har fått en forskergruppe fra Lapplands Universitet i Finland til å tenke ut prosjekter som skal hindre at isbreene flyter ut i havet og smelter.

Som eksempel bruker forskerne ismassene ved Pine Island i det vestlige Antarktis. De glir fram med en fart på fire kilometer i året.

Ved kysten løsner isen fra grunnfjellet og fortsetter ut i en isbrem som flyter på havet. Der skjer den store avsmeltingen, og det er her forskerne vil sette inn støtet. 

Tre tiltak holder isen kald

De har skissert en rekke ideer som skal beskytte og stabilisere isbremmen og bremse bevegelsen i ismassene. 

Ideene spenner fra pumpe­stasjoner som skal fjerne vannlaget under isbreen, til undersjøiske demninger som skal hindre at varme havstrømmer kommer i kontakt med isbremmen. 

Dyrt, men nødvendig

Ifølge forskerne er det nok å innføre tiltakene langs en liten del av kysten av Antarktis og Grønland for å se en tydelig effekt. 

For eksempel skjer 90 prosent av isens bevegelse mot kysten av Antarktis gjennom isstrømmer som er under 100 kilometer brede. Det samme gjelder for 50 prosent av is­vandringen på Grønland. 

Forskerne innrømmer at prosjektene vil være dyre, men de mener det kan lønne seg sammenlignet med kostnadene som venter langs kystområder over hele verden hvis vi ikke gjør noe. 

Ifølge flere prognoser vil vannstanden i havene stige med mellom 0,5 og 2 meter fram mot år 2100. 

Demning skal kjøle ned isen

En undervannsdemning skal sørge for at vannet omkring isen er kaldt. Samtidig bremser en kunstig øy isens bevegelser mot havet.

Få utstyret du trenger

Med Illustrert Vitenskap kan du forstå naturen rundt deg – helt fra den minste blomst til de mest frådende og glupske rovdyr. Hvis du tegner et abonnement akkurat nå, kvitterer vi med et tilbud som også ruster deg til utendørs strabaser. Du får:

  • En stilig og vanntett ryggsekk fra Outpack
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap
  • Digital tilgang til de siste 12 utgavene av magasinet

Og du får alt sammen til bare 89 kroner.

LØS INN TILBUDET DITT HER

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: