Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Alpene smelter: 9 av 10 isbreer forsvinner

Opp mot 92 prosent av de 4000 isbreene i Alpene vil smelte før utgangen av århundret. Og de lavtliggende isbreene er vekk mye før.

Shutterstock

I år 2100 vil ingen lenger kunne suse nedover løypene ved populære skisportsteder som Zermatt i Sveits og Tignes i Frankrike.

Langt mesteparten av isbreene i Alpene vil nemlig være smeltet, er konklusjonen i en oppsiktsvekkende studie utgitt av klimaforskere fra Aberystwyth University i Wales.

Hvis utslippene av drivhusgasser fortsetter som nå (kart nederst t.h.), vil gjennomsnittstemperaturen i Alpene om sommeren stige med opptil 7 °C mellom 2071 og 2100. Det betyr døden for 92 prosent av områdets isbreer.

© Glasser et al. / Climate Dynamics

Lavtliggende isbreer er borte om 30 år

Som en del av det EU-støttede klimaprosjektet CHANGE har forskerne arbeidet med både historisk data og ulike forutsigelsesmodeller som strekker seg over en periode på 200 år.

Ut fra data har forskerne etablert det såkalte «Environmental Equilibrium Line Altitude» (ELA). ELA er det stedet på fjellet det mengden av opphopet snø og is svarer til den mengden snø og isen som smelter og fordamper over et år.

ELA forteller altså hvor en gitt isbre verken blir større eller mindre – og dermed er i balanse. Hvis temperaturen stiger, og mer is på isbreen begynner å smelte, vil ELA-grensen også flytte seg. Dermed kan forskerne måle hvordan isbreer utvikler seg over tid.

Ved å regne inn den forventede globale oppvarmingen i modellen sin har forskerne kunnet forutsi hvordan ELA-ene på Alpenes vel 4000 isbreer vil se ut i år 2100.

Resultatet er nedslående: 92 prosent av isbreene vil forsvinne før utgangen av århundret. Og allerede i 2050 vil de aller fleste isbreene under 3500 meters høyde være smeltet vekk.

Isbreer er klimaets kanarifugler

Professor Neil Glasser fra Aberystwyth University forklarer på universitets hjemmeside at isbreer kan betraktes som klimaendringenes svar på «kanarifugler i kullgruven».

På samme måte som fuglene en gang advarte om farlige gasser i gruvenes dyp – ved å dø – kan isbreer også vise hvor raskt den globale oppvarmingen kan forandre verden som vi kjenner den. Isbreer og iskapper vil være litt av det første som blir rammet, når temperaturen stiger.

Forskerne satser nå på at metoden vil kunne brukes til å beskrive utviklingen i andre større fjellkjeder rundt om i verden, for eksempel Himalaya og Andesfjellene.

Håpet er at både forskere og omverden vil oppnå en bedre forståelse for hvordan og hvor raskt verdens isbreer vil smelte – og hvordan vi kan bremse utviklingen.

Les også:

Klimaendringer

Forskere forvandler CO2 til flydrivstoff

3 minutter
Klimaendringer

10 overraskende konsekvenser av den globale oppvarmingen

7 minutter
Global oppvarming
Klimaendringer

Hva er global oppvarming og hva er konsekvensene?

6 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul