Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Havisen i Arktis blir tynnere og tynnere. Nå har forskere fått en idé til hvordan vi kan redde havisen.

© NASA
Naturen - Klimaendringer

10 millioner pumper skal redde havisen i Arktis

I forsøket på å sikre havisen i Arktis foreslår forskere å fryse Nordishavet ved å pumpe sjøvann opp til overflaten og spre det utover isen.

Ti millioner vinddrevne pumper skal suge havvann opp til overflaten og sprøyte det ut over isen i Arktis.

Her vil den bitende vinterkulda med 35–40 minusgrader lynfryse vannet og gjøre den svinnende isen tykkere.

Klimaforskere advarer om at havisen på grunn av den globale oppvarmingen kan ha forsvunnet fra Arktis allerede sommeren 2030, og de dystre utsiktene har fått en gruppe forskere fra Arizona State University i USA til å foreslå den spektakulære redningsplanen.

Prosjektet koster 3500 milliarder kroner

Ifølge forskernes beregninger vil forslaget gjøre isen en hel meter tykkere i løpet av en enkelt vinter – havisen i Arktis er for tiden omkring to–tre meter tykk.

Det vil forhindre at havisen skrumper til nye bunnrekorder hver sommer. Tvert imot vil isen gjenskapes, slik at den når samme utbredelse som for 15 år siden, noe som vil bremse den globale oppvarmingen.

Veien til realisering av ideen er imidlertid svært lang. Prosjektet anslås å koste et sted rundt 3500 milliarder kroner, og de flytende ismaskinene finnes fortsatt bare på tegnebrettet.

###

Vindmølle skaper strøm til pumpen

Vinden blåser stort sett hele tiden i Arktis med en gjennomsnittshastighet på 6,4 meter i sekundet. Vinden holder pumpen i gang.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul