Kan hester kaste opp?

Har hester en oppkastrefleks, eller vil den lange halsen stanse mageinnholdet før det når munnen?

© Shutterstock

Det å kaste opp kan blant annet avverge matforgiftning, men det er ikke noe hester bruker.

Hestens fordøyelseskanal er nemlig helt ensrettet. Etter hvert som maten glir gjennom fordøyelseskanalen, sørger kraftige muskelsammentrekninger og en sterk lukkemuskel for at ingenting kan komme opp igjen.

Musklenes sammentrekninger er så sterke at de holder maten nede selv når trykket i magesekken er høyt – for eksempel på grunn av gassdannelse eller overfôring. Ved faretruende høyt trykk er det mer sannsynlig at magesekken sprekker enn at dyret kaster opp.

Mageinnholdet holder seg nede

Fraværet av oppkastrefleks skyldes først og fremst at beitende hester spiser med hodet nedover. De løfter ikke hodet for hver munnfull for å tygge. I stedet motvirker den ensrettede fordøyelseskanalen tyngdekraften som ellers ville fått maten til å komme opp igjen.

Evnen til å holde maten i magen betyr også at hester kan flykte fra rovdyr på sekundet uten at maten kommer opp igjen. Risikoen for å bli angrepet under et måltid har alltid vært høy siden hester bruker mesteparten av tiden på å beite.

Selv om hester ikke kaster opp, kan alvorlige skader i mage-tarm-systemet unntaksvis føre til at mat og magesaft siver ut gjennom munnen.