Jordas eldste stein er funnet – på månen

En 4,1 milliarder år gammel stein som ble plukket opp under Apollo 14-ferden, har vist seg å stamme fra jorda – og er til og med klodens eldste.

I 1971 samlet astronauter på Apollo 14-romferden steiner på månen og tok dem med hjem. Siden den gang har månesteinene blitt lagret, kun besøkt av forskere som har undersøkt dem for å lære om månens geologi.

Men en av disse steinene har vært her en gang før.

Nye studier viser at den ikke er dannet på månen, men her på jorda. Og den har dessuten erobret rekorden som jordas eldste stein, nettopp fordi den har blitt bevart på månen, der den har vært beskyttet mot de geologiske kreftene som hersker her nede.

Da astronauter besøkte månen i 1971, tok de med seg småstein. En av dem har nå vist seg å ha blitt skapt på jorda.

© NASA

Det eksepsjonelle funnet er undersøkt av en internasjonal forskergruppe. Steinen består av mineralene kvarts, feltspat og zirkon, som er sjeldne på månen, men vanlige her på jorda.

Årsaken er blant annet at kvarts og zirkon dannes i oksygen­rike omgivelser under høye temperaturer og høyt trykk.

Geologene har datert steinen til å være mellom 4 og 4,1 milliarder år gammel, og de har også fastslått at steinen er formet om lag 20 kilometer under jordas overflate.

128.000 km – så langt har steinen reist for å nå fra jorda til månen. Tilbaketuren var minst tre ganger så lang fordi månen nå befinner seg lenger unna.

Et stort asteroidenedslag på jorda har slynget den ut i verdensrommet. Deretter har den landet på månen, som den gang befant seg mye nærmere jorda enn den gjør i dag.

På månen ble den også rammet av et asteroidenedslag, som delvis har smeltet den for om lag 3,9 milliarder år siden og begravet den dypt under overflaten. Der lå den fram til et nytt nedslag har brakt den til overflaten for omkring 26 millioner år siden.

Dette nedslaget skapte det såkalte Conekrateret, der astronautene fant steinen.