Magnus lundgren

Iskaldt hav med rikt korallrev

Isbreer har gjennom tusener av år skåret Norges fjorder ut av landskapet. Ikke langt unna er det nå et hjemsted for et utall av arter, som lever under kraftig trykk fra vannsøylen i det iskalde, ugjestmilde undervannslandskapet.

Aseksuell sjønellik kloner seg selv

Sjønelliken trenger verken make eller befruktning. Når den formerer seg, avstøter den bare en del av fotskiven, som deretter fester seg til bunnen og vokser videre som en tro kopi – helt uavhengig av opphavet.

Magnus Lundgren

Småmaneter utnytter sandkrabben

Sandkrabben er dekket av små polyppdyr som har hektet seg fast på skjoldet. Her fanger de mat som sendes ned gjennom «rørene», helt til de har vokst seg til småmaneter. Da svømmer de vekk fra krabben.

Magnus Lundgren

Kraftige kjever pulveriserer harde skall

Den halvannen meter lange havmusen er beslektet med haien. I motsetning til slektningen har den skiftet ut de sylspisse tennene med kraftige kjever, som den bruker til å knuse skjell, kråkeboller og krepsdyr.

Magnus Lundgren

Antennene til stripete nakensnegl snapper opp livsnødvendige sopper

Antennene på den stripete nakensneglens kropp inneholder cellegiftreseptorer som fanger opp endringer i de kjemiske forbindelsene omkring den. Nakensneglen bruker dem til å spore opp maten sin, som består av sopp.

Magnus Lundgren

Lange klør fanger forbipasserende

Den fargestrålende trollhummeren bruker de lange klørne til å fange små krepsdyr og åtsler og trekker dem deretter inn i hulen sin. Halen gjemmer den under kroppen, og i nødstilfeller brukes den som fjær til å slippe unna fiender.

Magnus Lundgren

Jetstråle redder harpeskjell

Hvis et harpeskjell blir truet av fiender, for eksempel sjøstjerner, presser den små jetstråler av vann ut av åpningen. Hvert skudd kan føre den opptil fem meter unna, og ved å gjenta dette kan den lille muslingen svømme vekk fra trusselen.

Magnus Lundgren

Øyekorallene bedøver byttet med en gift

Øyekorallene er en slags rovdyr, som består av tusenvis av små polypper. Når korallene skal fange mat, gjerne plankton eller små krepsdyr, skyter de ut en liten giftpil av tentaklene sine, som bedøver byttet.

Magnus Lundgren

Øyet drar på vandretur under oppveksten

Lever du hele livet på bunnen, trenger du ikke å frykte det som kommer nedenfra. Derfor vandrer sandflyndras venstre øye opp mot toppen av hodet under oppveksten, slik at den kan holde øye med fiender som kommer ovenfra.

Magnus Lundgren