Shutterstock
Bil ovenpå sort is

Hvordan dannes svart is på veien?

I vintermånedene advarer meteorologene mot svart is på veiene. Men hva er svart is, hvordan oppstår det, og hvorfor er det så farlig?

Bil ovenpå sort is
© Shutterstock

Svart is ser mørk ut fordi den er så klar at den mørke asfalt er synlig.

Det lumske værfenomenet oppstår, når smeltet is eller snø fryser igjen og legger seg på asfalten som en usynlig glasur. Bilistene kan ikke se isen, og derfor vet de ikke at det er glass. Det gir farlige situasjoner.

Temperaturskifter skaper usynlig is

Svart is oppstår som regel ved at smeltevann fra for eksempel snøfonner flyter ut på veien. Når natten faller på, fryser vannet til is.

Svart is – dagtemperatur smelter snø og is
© Ken Ikeda Madsen

1. Snøen smelter om dagen

I dagtimene stiger temperaturen til over frysepunktet. Det får store deler av den snøen og isen som er måkt ut langs veibanen, til å smelte.

Svart is – Vann vasker vekk veisalt
© Ken Ikeda Madsen

2. Vann vasker vekk veisalt

Smeltevannet strømmer ut og legger seg som en film på veien. Samtidig skyller vannet vekk eventuelt veisalt, slik at veien raskere fryser til.

Svart is – Nattefrst danner et svart lag av is
© Ken Ikeda Madsen

3. Nattefrost danner svart is

Om natten faller temperaturen til under 0 °C. Vannet på veibanen fryser til is som er så klar og gjennomsiktig at den svarte asfalten er synlig.

Fenomenet kan også oppstå etter regnvær hvis temperaturen raskt faller til under frysepunktet og de veibanen fryser til. Og til slutt kan den svarte isen dannes av underkjølte regndråper – altså med en temperatur under 0 °C. I det øyeblikket dråpene treffer veien, fryser de til is og skaper et tynt lag av is.

Over 60 biler i sammenstøt

I alle tre tilfeller er resultatet det samme. Veien ser tilforlatelig ut, men i realiteten er den forrædersk glatt – noe et stort uhell i USA i 2013 er et skremmende bevis på.

  1. desember la et lag av svart is seg på hovedveisstrekningen Interstate 290 da regn traff den kalde veibanen og omgående frøs. Tre vogntog og over 60 biler tørnet sammen på en strekning på bare om lag 500 meter.

Isen hadde lagt seg i en bakke, og trafikantene oppdaget først de forulykkede bilene da de hadde nådd over bakketoppen. Da var det for sent å bremse, og kjedekollisjonen uunngåelig.

Uhellet skjedde noen få dager etter Thanksgiving, og derfor var det mange biler på veiene.

Begrepet svart is er kjent også fra skipsfarten der den utgjør en trussel mot skipsskrog. Den svarte havisen er ikke is som har smeltet og frosset igjen. Den er derimot skapt inne i isbreer under så høyt trykk at isen blir helt gjennomsiktig.