Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Svart is på veien

Hva er svart is?

Svart is oppstår ofte når smeltevann fra snø i veikanten renner over veien og fryser til et speilglatt og usynlig lag is i løpet av natten.

Shutterstock

Svart is gjør veien glatt

De farligste forholdene oppstår når is eller snø som er på vei ned gjennom atmosfæren, smelter i et varmt luftlag og så fryser igjen når den treffer en kald veibane. Resultatet er en slags usynlig glasur som kalles «svart is», «speilis», «væris» eller rett og slett «hålke».

Problemet er ikke bare at det er veldig glatt, men at folk ikke kan se denne isen. Dermed vet de ikke hvor det er veigrep og hvor de vil skli ukontrollert av gårde.

Fenomenet kan også oppstå etter regnvær, hvis veitemperaturen senere faller til under 0 °C. Da vil den våte veibanen fryse til. Den ser ufarlig ut, men i realiteten er den forrædersk glatt.

Slik oppstår svart is

Som regel oppstår svart is ved at smeltevann fra snø flyter ut på veibanen i løpet av dagen. Om natten faller temperaturen, og vannet fryser til is.

Svart is finnes på havet

Gjennomsiktig is kan også være en betydelig trussel mot skipsfarten.

Rundt på verdenshavene kan det flyte isfjell som er skapt under høyt trykk inne i isbreer. Når isen presses hardt nok sammen, blir den gjennomsiktig.

VIDEO: Svart is skaper enormt sammenstøt

  1. desember 2013 la et lag av svart is seg på hovedveien Interstate 290 i USA, da regn traff den kalde veibanen og straks frøs til is. Tre vogntog og over 60 biler tørnet sammen på en strekning på om lag 500 meter.

Uhellet skjedde få dager etter thanksgiving, og derfor var det mange biler på veiene.

Isen hadde lagt seg på nedkjøringen fra en bakke, så trafikantene oppdaget først kollisjonen når de hadde passert bakketoppen.

Da var det for sent å bremse, og kjedekollisjonen ble uunngåelig.

Les også:

Antartica sunset
Is

Klima: Tropisk hav smelter isen i Antarktis

0 minutter
Is

Frost forvandler naturen: Bølger av is braker mot kysten

2 minutter
Snø fakta snøball
Is

Slik lager du en perfekt snøball

6 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul