Så skjedde det: Gigantisk isfjell har løsnet i Antarktis

En av verdens største isbremmer har kalvet og sendt et 5800 kvadratkilometers isfjell ut i havet i Antarktis. Forskere frykter at hele isbremmen nå skal kollapse.

© NASA/John Sonntag

Den 300 meter tykke isbremmen Larsen C i det vestlige Antarktis, har brukket. Det alle fryktet, inntraff mellom mandag 10. juli og onsdag 12. juli.

Et isfjell på størrelse med Akershus fylke flyter nå fritt i ishavet.

Frykt for kollaps

Siden Larsen C-isbremmen allerede flyter i havet, får det ingen umiddelbare følger for vannstanden. Men det kan ha skapt ubalanse i hele den enorme isbremmen og gjort den sårbar. Derfor frykter forskerne at hele Larsen C skal kollapse.

Det vil medføre at verdenshavene stiger med opp til 10 centimeter, noe som vil få enorme konsekvenser for mange av de små øyene i Stillehavet som allerede nå merker konsekvensene av den økte vannstanden de siste tiårene.

Ventet brudd

Forskerne har i en årrekke fulgt nøye med på sprekken i Larsen C. Stallittbilder fra slutten av mai 2017 viste at sprekken hadde blitt 18 kilometer lengre, og at det bare var fattige 13 kilometer is som holdt isfjellet fast. Hendelsen var altså ventet.

Noen av de siste satellittbildene av Larsen C viser hvordan sprekken i isbremmen har vokst.

© MIDAS project

British Antarctic Survey (BAS) offentliggjorde i februar et videoopptak der man kan se den voksende sprekken i Larsen C-isbremmen.