Hvorfor synger frosne sjøer?

Når det er vinter og vi står på skøyter på innsjøene, lager isen noen ganger en lyd som laserpistoler eller hvalsang. Hva er det for noen lyder, og hvordan oppstår de?

© Shutterstock

Selv om det kan høres ut som om frosne sjøer synger, stammer lyden egentlig fra sprekker i isen.

Sprekkene lar isen kvitte seg med oppspart energi og spenninger som oppstår når stigende og synkende temperaturer får isen til å utvide seg og trekke seg sammen.

Når energien blir utløst idet isen sprekker, vibrerer isen, og vibrasjonene brer seg til luften over sjøen som lyd. Hvis flere sprekkforgreininger brer seg samtidig, kan lyden minne om en hel symfoni av toner.

Sprekker høres ut som laserpistoler

Sjøer synger særlig når de har en viss størrelse. Hvis en sjø er på over 10 000 m2, stiger sannsynligheten for at flere ulike sprekksystemer brer seg samtidig.

Isens sang har inspirert til beskrivelser som «den lyden laserpistoler lager i tegnefilmer» «når man står ved skinnene og et tog er på vei» eller «en stor, tynn metallplate som blir satt i svingninger».

Temperaturendringer presser isen

Sprekker i isen oppstår fordi trykket endrer seg når temperaturendringer får isen til å trekke seg sammen og utvide seg.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Vann tar mest plass ved 0 °C

Vann tar mest plass ved frysepunktet. Både kaldere og høyere temperaturer får vannets volum til å falle, og det når sitt minimum ved fire grader.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Avkjøling trekker i isen

I takt med at temperaturen faller til under 0 °C, stiger isens tetthet, og den trekker seg sammen. Isen blir også stivere, og begge deler utvider mulighetene for sprekker.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Varme gjør sjøen for liten

Når isen varmes opp om våren eller på varme vinterdager, utvider den seg, og sjøen blir så å si for liten for isen, som tilpasser seg ved å slå sprekker.

Lyden er så spesiell at kunstneren Marc Namblard har utgitt en hel cd med lyder fra den franske sjøen Lac de Pierre-Percée.

LES OGSÅ: Norges største innsjø – og 4 andre store innsjøer i Norge

Isen synger morgen og kveld

Siden isen først og fremst synger på grunn av temperaturendringer, er morgen og kveld gode tidspunkt å høre issang på. Da endrer temperaturen seg nemlig raskest.

Sangen er ekstra tydelig om våren. Da er nettene fremdeles kalde, mens solen har begynt å varme om dagen.

Sprekkene er ikke nødvendigvis et faresignal, siden de godt kan oppstå uten at isens bæreevne blir ødelagt. Men sjekk at isen bærer, før du våger deg ut på naturens store, frosne høyttaler.

VIDEO: Ta på høretelefoner og lytt til en syngende issjø.

Den syngende sjøen ligger nær Grundtjärn i det nordlige Sverige. Video: Jonna Jinton.