Shutterstock
Pige leger med visne blade

Hvorfor mister trærne bladene?

Blader driver fotosyntese og er helt avgjørende for at trærne skal overleve, så hvorfor mister trærne bladene i løpet av høsten?

Hvorfor mister trærne bladene?

Når lysintensiteten faller i løpet av høsten, omstiller trærne seg til nye tider.

Bladene tømmes for næringsstoffer, som dirigeres inn i treet, mens produksjonen av det grønne pigmentet i bladene, klorofyll, opphører.

Klorofyll er avgjørende for bladenes evne til å drive fotosyntese, og uten klorofyll blir bladene unødvendige. Derfor forbereder trærne seg på å kvitte seg med dem.

Mangelen på klorofyll betyr at bladene mister den grønne fargen slik at andre pigmenter blir synlige.

De gule og oransje fargene stammer fra såkalte karotinoider, som hele tiden er til stede i bladene, men som først blir synlige når klorofyllet forsvinner.

Kulde kapper stilken

Parallelt med den synkende lysintensiteten faller temperaturen, noe som stresser trærne.

Høyere nivåer av plantestresshormonet etylen setter gang i en prosess som får trærne til å kvitte seg med de ubrukelige bladene. Hormonet er nemlig spesielt aktivt i et cellelag som kalles løsningslaget, og som forbinder bladstilken med greinen.

Kulde kutter forbindelsen

Når temperaturen faller, stiger mengden stresshormoner i treet. Til slutt brytes forbindelsen mellom grein og stilk, slik at bladet faller av.

blad fotosyntese
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Blader gir treet energi

Om sommeren er bladene fulle av det grønne fargestoffet klorofyll, som er avgjørende for at treet kan drive fotosyntese. Karbohydrater dirigeres fra bladene rundt i treet, mens vann tvert imot blir sendt inn i bladene.

Blad enzymer
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Kulde stresser treet

Når temperaturen faller i løpet av høsten, stiger nivået av plantestresshormonet etylen. Hormonet stimulerer produksjonen av enzymer som bryter ned cellevegger i området som forbinder greinen med enden av bladstilken.

blad loesnes
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Bladene faller av

De nedbrutte celleveggene i det såkalte løsningslaget svekker forbindelse mellom bladstilken og greinen. Utvekslingen av næring og vann opphører, og til slutt er forbindelsen så dårlig at bladet løsner og faller av.

Høyere nivåer av etylen får cellene i løsningslaget til å produsere enzymer som bryter ned celleveggene og dermed svekker forbindelsen.

Transporten av næringsstoffer og vann fra røttene til bladene stopper og sparer dermed ressurser for treet.

Frosten tar de siste bladene

Hvis ikke treet kvitter seg med bladene i tide, gjør frosten kål på dem.

Det er nemlig vann i cellene i bladene, siden det er nødvendig blant annet for å drive fotosyntese. Når vannet fryser til is, ødelegges cellene slik at bladet visner og faller av.