Hvorfor er det plutselig så mye bladlus?

Fra den ene dagen til den andre kan plantene mine i hagen være infisert av bladlus. Oppstår de spontant, eller hvor i all verden kommer disse små krypene fra?

© Shutterstock

Bladlus er små insekter som suger saft fra planter. Det finnes mer enn 5500 arter i verden, og rundt 250 av dem regnes som skadedyr.

Artene spesialiserer seg på ulike typer planter. For eksempel lever grønne eplebladlus bare på epletrær, mens kålbladlus bare angriper kålplanter.

Når bladlusene først har invadert hagen din, kan de være vanskelige å bli kvitt. De formerer seg raskt og effektivt.

Problemene starter vanligvis i mai når overvintrende egg klekkes. De nyklekkede bladlusene, som kalles nymfer, er alle hunner og blir raskt klare til å formere seg.

Jomfrufødsler invaderer hagen

I løpet av bare en uke føder nymfer 10–100 nye bladlus – uten hjelp fra hanner. Bladlusene kan nemlig reprodusere seg via jomfrufødsel – såkalt partenogenese. Avkommet er levendefødte kloner som også er hunner, og som raskt vokser og kloner seg selv.

Resultatet er at populasjonen vokser eksponentielt og kan eksplodere i løpet av sommeren. Ett individ – som klekkes fra et egg om våren - kan under optimale forhold bli til milliarder av bladlus på bare én sesong.

Hannene kommer vanligvis om høsten for å produsere overvintringsegg til neste år.

I tillegg til at bladlusene formerer seg effektivt, utvikler de også vinger slik at de lett kan spre seg til nye planter.