Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan oppsto Uluru?

Sand fra en annen fjellkjede og trykk fra havet har skapt det ikoniske røde fjellet som i 500 millioner år har prydet den australske ørkenen.

Historien om Uluru, også kalt Ayers Rock, begynte for om lag 550 millioner år siden. Da transporterte elver den sanden som senere ble til Uluru, fra fjellkjeden Petermann Ranges og ut på en slette.

En havstigning om lag 50 millioner år senere oversvømte denne sletten, og trykket fra hav og havsedimenter presset sanden sammen til sandstein.

Enorme sten – af geologer kaldet monolitter – som Uluru findes over hele verden. Lidt uden for Nigerias hovedstad, Abuja, ligger stenen Zuma, som rejser sig 745 meter over omgivelserne og dermed er dobbelt så høj som Uluru.

© Shutterstock

Den røde fargen kom senere

I forbindelse med tektoniske bevegelser for 400–300 millioner år siden ble hele området løftet opp over havnivå og presset sammen slik at det oppsto fjell og daler. Uluru endte med å stå på høykant.

Siden den gang har vind og vær slitt ned hele området, men fordi Uluru er laget av sandstein, som er hardere enn andre lag i området, rager den i dag 348 meter over resten av Simpsonørkenen.

Sandsteinen er egentlig grålig, men når den kommer i kontakt med luft og fuktighet, ruster jernmineralene den inneholder og får den karakteristiske røde fargen.

Les også:

Klimaendringer

Skogbranner er en tikkende bombe under CO2-regnskapet

4 minutter
Ayers rock
Naturen

Er Ayers Rock i Australia bare en diger stein?

1 minutt
Fjell

Hvordan er Ayers Rock i Australia blitt dannet?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul