Shutterstock
Lake Hillier Australien

Hvordan kan sjøer være helt lyserøde?

På en øy sør for Australia finnes – i hvert fall ifølge Google Earth – en sjø som er helt lyserød. Er det naturlig at den har fått den fargen, eller skylles det utslipp av kjemiske stoffer?

Den lyserøde sjøen bærer navnet Lake Hillier, og fargen er helt naturlig. Lake Hillier ligger på øya Middle Island, som er et ubebodd naturreservat.

Sjøens sterke lyserøde farge kan tilskrives en uvanlig stor forekomst av den encellede mikroalgen Dunaliella salina.

Algen produserer et såkalt karotenoid, som er et veldig kraftig fargestoff i familie med det som farger gulrøtter oransje, tomater røde og krepsdyr lyserøde.

Fargen beskytter mot solen

Den lille algen bruker karotenoidet til samme formål som grønne planter bruker klorofyll, nemlig til å produsere energi ut fra sollyset. Karotenoidet har imidlertid ytterligere den fordelen at det beskytter algen når strålingen fra solen blir for sterk.

Lake Hillier kvinde

Det høye saltnivået i Lake Hillier gjør det enkelt å flyte – på samme måte som i Dødehavet.

© Shutterstock

Tre fakta om lyserøde sjøer

Forskere som studerte sjøen i 2016, mener imidlertid at Dunaliella salina ikke bør stikke av med hele æren for Lake Hilliers lyserøde farge.

Da de analyserte vannprøver fra sjøen, fant de DNA fra en rekke andre organismer som også inneholder røde, lyserøde eller oransje fargestoffer.

Felles for organismene er at de trives i Lake Hilliers ekstremt saltholdige vann.

LES OGSÅ: Norges største innsjø – og 4 andre store innsjøer i Norge