Hvor mye er klokken i Antarktis?

Det finnes visst ingen offisiell tidssone i Antarktis. Er det sant?

Antartica

Konsist sagt har nok ikke Antarktis noen egen offisiell tidssone. I praksis benytter de ulike forskningsstasjonene de tidssonene som er de mest praktiske for de involverte.

Amundsen-Scott-stasjonen på selve Sydpolen bruker følgelig newzealandsk standardtid fordi forsyningsflyene tar av fra Christchurch på New Zealand. Ut fra samme årsak bruker andre stasjoner samme tid som for eksempel Chile, Sør-Afrika eller Australia, eller man bruker tidssonen som gjelder i hjemlandet. Den litt uformelle holdningen til tider og klokkeslett kan selvsagt føre til noen praktiske problemer når de forskjellige stasjonene må snakke sammen. Derfor er man enige om å bruke Greenwich-tid i offisielle dokumenter og ved kommunikasjon.

Forvirringen rundt klokkeslettene er høyst forståelig. Selv om det er mulig å definere tidssoner over hele Antarktis, vil de likevel bryte sammen nær Sydpolen der lengdegradene møtes. Det er heller ingen sammenheng mellom dagslys og tid på døgnet, for et halvt års dag blir til slutt avløst av et halvt års natt. Og behovet for tidssoner har aldri eksistert blant dem som lever der. Antarktis er verken overbefolket eller veldig tidspunktfiksert.

Les mer om tidssoner.