Bananfluer i frukt

Hvor kommer bananfluene fra?

Det ser ut til at de dukker opp av ingenting og svermer rundt den modne frukten på kjøkkenet ditt. Men med et enkelt triks kan du bli kvitt bananfluene.

Shutterstock

Bananfluer på kjøkkenet

Nå som det blir varmere, invaderer de små fluene kjøkkenet. Men hvor kommer de snikende fra?

Før i tiden trodde man at rotter oppsto spontant i søppelhauger, at fluer ble dannet av råttent kjøtt, og at midd bare ble til når spiselig avfall ble liggende for lenge.

Dette fenomenet, som også går under navnet spontan generasjon, var i naturvitenskapens første år et legitimt forskningsområde, som mange kloke hoder skrev lærde avhandlinger om.

Ingenting kommer av ingenting

I takt med at mikroskopene ble bedre, ble det klart at der ikke finnes noe som oppstår av ingenting.

Rottene snek seg inn i nattens løp, fluene kom svirrende og la egg på kjøttet, der eggene ble til larver og til slutt voksne fluer. Og midden kom til fordi voksne midd kravlet inn og la egg.

Når man ser hvor raskt en bit frukt kan bli omgitt av bananfluer, kunne man fristes til å tro på spontane generasjon, men det gjelder bare å se nøye nok etter.

Hvor kommer bananfluer fra?

Sommeren er bananfluenes tid. Men hvordan kommer de små dyrene til kjøkkenet ditt?

© Shutterstock

Hvor kommer bananfluer fra?

Sommeren er bananfluenes tid, og særlig i august, da temperaturen er på sitt høyeste, er det stor sannsynlighet for at kjøkkenet blir invadert av de små tyrannene.

Bananfluer kalles også fruktfluer, og det sier mye om hva slags mat de liker.

Bananfluer er så små at man sjelden oppdager at det kommer en enkelt flue svirrende forbi, lokket av duften av en overmoden frukt. Fluen legger sine egg og forsvinner igjen.

Det er også mulig at eggene allerede satt på frukten da du kjøpte den. Det er umulig å vite uten å bruke et mikroskop, og et par dager senere kan det være massevis av bananfluer på kjøkkenet.

Hvis du vil unna de små rakkerne, kan du bruke et enkelt triks: Legg frukten i kjøleskapet. Bananfluer liker nemlig ikke kulde.

Hvordan blir man kvitt bananfluer?

Når temperaturen faller om høsten, forsvinner bananfluene. Bananfluer liker nemlig ikke kulde.

Hvis du vil bli kvitt de små plageåndene, kan du begynne med et triks: Legg frukten i kjøleskapet og fjern alt annet fluene liker.

I tillegg kan et enkelt triks med eddik og oppvaskmiddel hjelpe deg på vei.

Hel eddik og litt oppvaskmiddel i en skål. Siden bananfluer elsker eddik, vil de komme flyvende. Oppvaskmiddelet gjør at overflatespenningen endres, så bananfluene drukner.

Les også:

Været

Hvordan måler man luftfuktigheten?

1 minutt
Matvarer

Er du klar til å erstatte biffen med kunstig kjøtt?

3 minutter
Nyttårshatter
Kultur

Hvorfor tar vi på oss nyttårshatter?

0 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!