Hvilket dyr er den beste blodsugeren?

Hvilket av de blodsugende dyrene er egentlig best til å suge blod? Og lever de utelukkende av blod – eller får de annet å spise også?

Igler suger blod på fot, gul bakgrunn

Blod er et glimrende næringsmiddel, og derfor har forholdsvis mange dyr utviklet evnen til å leve av dette stoffet. Det finnes utallige blodsugende slanger, midd og insekter, og særlig er vampyrflaggermusen kjent blant pattedyrene.

Mange av dyrene lever utelukkende av blod, mens andre bare benytter det som ekstra kosttilskudd i perioder når dyret må ha ekstra energi. Det kan også være kjønnsmessige forskjeller hva angår lysten og evnen til å spise blod. Blant mygg er det for eksempel bare hunnen som stikker og suger blod. Den ekstra næringen bruker hun til å produsere egg. Hannen lever derimot fredelig av nektar og fruktsafter. Men de absolutt største ekspertene på blodsuging er iglene, en omfattende gruppe leddormer som finnes over det meste av verden.

Igler er de største blodsugerne

Iglene lever i vann eller i fuktige miljøer som de tropiske regnskogene, der de angriper alle dyr som måtte passere. De har et særlig utviklet tarmsystem for å takle den spesielle føden. De har blant annet sidelommer på magen for at de skal kunne spise så mye som mulig. Det kan gå flere måneder mellom måltidene for en igle.

Den grådigste og største iglen av alle er amazoniglen. Denne kjempen kan bli så mye som 46 cm lang og veie opptil 80 gram, og et virkelig sultent individ kan sette til livs fire ganger sin egen vekt.