Photo by mrjn Photography on Unsplash

Hvem har verdens beste vann?

Vi hører så mye om forurenset drikkevann. Er det et problem også her i Norden, eller er drikkevannet vårt relativt godt?

Verdens beste, lettest tilgjengelige og reneste vann finnes i Finland. Og det gjelder både det vannet som kommer ut av kranene, vannet som renner i landets elver, og vannet som blir produsert av renseanleggene.

FN-organisasjonen UNESCO har bedømt vannkvaliteten i 122 land, og mens førsteplassen går til Finland, har også de øvrige nordiske landene fått gode karakterer. Landene er vurdert ut fra hvor rene elvene og grunnvannet er, hvor grundig man renser spillvann, og hvor effektivt man overholder lover og regler som skal redusere og forhindre forurensning.

I den nederste delen av listen med verdens skitneste vann ligger land som Sudan, Jordan, India, Marokko – og overraskende nok Belgia på en absolutt jumboplass.

UNESCOs undersøkelse viser at bevisst innsats kan hjelpe mye. For eksempel var de britiske elvene for 100 år siden like skitne som elvene i Belgia er i dag. Men i Storbritannia iverksatte man et omfattende renseprogram for elvene.

Landet ligger nå på fjerdeplassen, og det svømmer laks i Themsen.