Hunders hodeform kan kanskje avsløre hvor intelligente de er

Studier tyder på en sammenheng mellom hodeform og intelligens hos hunder.

Ved å utsette hundene for en rekke oppgaver, som stilte krav til problemløsningsevner, viste det seg at hundene med korte hoder, som bulldogger, klarte seg dårligere.

© Shutterstock

Mennesker med høye panner er smartere og mer kultiverte. Det mente tilhengere av frenologien i 1870.

Den oppfatningen har imidlertid for lengst blitt forkastet. Men nå har den blitt aktuell igjen – for hunder.

For mens forskere lenge har pekt på sammenhengen mellom funksjon og kropp for ulike hunder, har man så langt ikke sett noen sammenheng med intelligensen.

Men det kan man kanskje nå, viser en ungarsk studie.

En liten studie

Hunder har svært ulik hodeform: Mynder har lange hoder, mens bulldogger har korte. En rase som golden retriever ligger midt i feltet.

For å finne ut om det er en sammenheng mellom hodeform og intelligens, har forskerne sammenlignet 15 engelske og 15 franske bulldogger med 13 ungarske mudier, som er en mellomstor gjeterhund.

Hundene skulle løse en rekke oppgaver, og det viste seg at hundene med kort hode klarte seg dårligere.

Selv når bulldoggene løste oppgaven, tok det ofte lang tid.

«Til tross for de klare resultatene er det fortsatt mange usikkerheter forbundet med en så liten studie», skriver forskeren som står bak, Stanley Coren, i Psychology Today.

En større sammenligning

I forlengelse av studien valgte Coren å vende tilbake til sin egen bok, Why Does My Dog Act That Way, for å se på et datasett med omfattende tester av hele 133 hunderaser.

Ved å dele inn rasene etter hodelengden ble det klart for Coren at det var noe i det.

«Rasene med korte hoder klarte seg markant dårligere. Det er ikke ensbetydende at frenologien er født på ny, men det er interessant.»