Olivier Grunewald

Helvete på jord ligger i Øst-Afrika

Temperaturer over 50 °C, boblende syresjøer og golde saltsletter – Dallol-domen i Etiopia er et av få steder på jorden der livet ikke kan få fotfeste.

Trykk og temperatur skyter opp syrlig saltvann av jorden

Dallol-domen i Etiopia er et uhyre dynamisk område med høy geologisk aktivitet. I undergrunnen strømmer det glovarmt, gassholdig vann som bygger opp et så voldsomt trykk at salte syregeysirer bryter overflaten.

Olivier Grunewald

Svovel og jern farger området gult

Under ledelse av mikrobiologen Puri López-García tar forskerne prøver av det ugjestfrie vannet. Når vannet fordamper i ørkenvarmen, ligger saltet tilbake i ulike formasjoner. Den gule fargen stammer fra svovel og jern som langsomt oksideres.

Olivier Grunewald

Fordampet vann etterlater saltskulpturer

Vannivået endrer seg dramatisk fra den ene dagen til den andre, slik at en stor variasjon av saltformer oppstår og forsvinner igjen. Ifølge forskerne kan Dallol sammenlignes med et kunstmuseum der utstillingene hele tiden skiftes ut.

Olivier Grunewald

Blå flammer lyser opp natten

Av fortsatt ukjente årsaker antente svovelstøvet en natt. Mystiske blå flammer sto opp av jorden sammen med damper av etsende svovelsyre. Fenomenet er velkjent fra Kawah Ijeh-vulkanen i Indonesia, men er bare registrert i Dallol den ene gangen.

Olivier Grunewald

Jern farger vannet rødt

Dallols varme kilder byr på en rik palett av farger. Før vannet når opp til overflaten, har det blitt varmet opp av magmalommer i undergrunnen og spekket med mineraler – for eksempel jernforbindelser som farger kildene i rødlige nyanser.

Olivier Grunewald

Den svarte sjøen undersøkes på avstand

Et høyt innhold av magnesiumklorid gir Den svarte sjøen fargen. Det putrende vannet er sterkt syreholdig, med en ph-verdi på 1,4, så når forskergruppen skal ta prøver og måle sjøens dybde, skjer det på behørig avstand av de porøse breddene.

Olivier Grunewald

Dagtemperaturen når sjelden under 45 °C

Saltsletten som omgir Dallol-domen, er et av jordens varmeste områder. Selv om vinteren når dagtemperaturen over 45 °C. I ly av skumringen samler forskerne inn prøver i jakten på arkebakterier – ekstremt seiglivede mikroorganismer.

Olivier Grunewald