Tiia Monto / Creative Commons
Hva_er_saltvann

Hvorfor er havet salt?

Mesteparten av jorden er dekket av saltvann, og saltet i verdenshavene har ikke oppstått samtidig. Saltet i havet har oppstått i en langsom prosess gjennom alle de årene der jorden har eksistert.

Hva er saltvann?

Havet er salt på grunn av stoffer som gjennom jordens levetid er tilført ganske langsomt med elver fra kontinentene.

Stoffene unnslipper landjorden i en prosess kalt forvitring, som går ut på at bergarter nedbrytes kjemisk.

Forvitringen løser opp bergartene til ioner – for eksempel natrium og klor som sammen danner mineralet havsalt.

Før havene var vannet fersk

Jorden hadde alt kort tid etter at den var blitt til, vann i enorme sjøer som meteorittkratre og andre fordypninger. Men havet eksisterte ennå ikke.

Vannet i det første havet falt som regn og var følgelig ferskvann, men er langsomt blitt saltere i tidens løp. I dag inneholder alle verdens hav gjennomsnittlig 3,5 prosent salt.

De salteste vannområdene i verden

Her er en oversikt over de salteste vannområdene i verden. Saltinnholdet er angitt i prosent.

  • 40 procent salt - Saltsjøen Don Juan, Antarktis
  • 35 procent salt - Lagunen garabogazköl, Turkmenistan, Centralasien
  • 34,8 procent salt - Saltsjøen Assal, Djibouti, Østafrika
  • 33,7 procent salt - Det Døde Hav, Israel og Jordan
  • 27 procent salt - Saltsjøen Great Salt Lakes, USA
Saltsjøen Assal i Djibouti i Øst-Afrika.

Saltsjøen Assal ligger Djibouti i Øst-Afrika og inneholder 34,8 prosent salt.

Hvordan skiller man mellom ferskvann og saltvann?

Mesteparten av vannet på jorden er saltvann og brakkvann, mens bare 3 prosent av alt vann på jorden er ferskvann. Ferskvann har en oppløst saltkonsentrasjon på mindre enn 0,5 prosent, noe som gjør det drikkbart fordi vann med et høyere saltinnhold dehydrerer menneskekroppen.

Brakkvann er en blanding av ferskvann og saltvann, som oppstår når ferskvann løper ut i havet. Brakkvann har på en oppløst saltkonsentrasjon mellom 0,5 og 3,5 prosent.

Saltvann inneholder 3,5 prosent oppløst salt, noe som svarer til 35 gram salt i en liter vann.

En blanding av ferskvann og saltvann skaper brakkvann.

Brakkvann oppstår når ferskvann renner ut i havet og blander seg med saltvann

Hvorfor kan man ikke drikke saltvann?

På grunn av det store saltinnholdet i sjøvann, nemlig 3,5 prosent eller 35.000 ppm (parts per million) oppløste salter, kan det være farlig å drikke saltvann.

Saltinnholdet er nemlig mye høyere enn det menneskets kropp tåler å drikke.

Vanlig drikkevann inneholder maksimalt 500 ppm, og et større saltinnhold vil dehydrere kroppen.

97 prosent av jordens vann finnes i havene og er dermed salte, og kan derfor ikke drikkes.

I veldig varme land som Australia og de arabiske statene fjerner de salt fra sjøvann. Prosessen krever imidlertid mye energi, og det vil være mangel på mineraler i det avsaltede vannet.

Når fryser saltvann?

Som de fleste vet, fryser vann ved 0 grader. Innholdet av salt i sjøvann gjør imidlertid at saltvann først fryser ved -2 grader.

Salt reduserer vannets frysepunkt og gjør det vanskeligere for vannets molekyler å finne sammen og danne iskrystaller. Og nettopp derfor bruker vi salt på isglatte og frosne veier om vinteren.

LES OGSÅ: Norges største innsjø – og 4 andre store innsjøer i Norge