Scientists at the Red Sea

Rødehavet bugner av edelmetaller

Det ligger gull, kobber og sølv for flere milliarder kroner nede i havbunnen i Rødehavet.

30. mai 2012

Nye geologiske undersøkelser i Rødehavet avslører at sedimentlagene på havbunnen skjuler enorme verdier i form av edelmetaller. Det dreier seg om gull, sølv, kobber, sink og kobolt. Forskerne anslår at gullforekomstene utgjør 50 tonn og har en markedsverdi på cirka 90 milliarder kroner.

Det var saudiarabiske og tyske forskere ved King Abdulaziz University og Leibniz-Institut für Meereswissenschaften, Universität Kiel, som tok prøver av havbunnen og konkluderte med at den var forskjellig fra andre havbunner i verden. Den ligger i en såkalt spredningssone og gjennomskjæres av en enorm sprekk som kontinuerlig fører nytt materiale opp fra Jordens indre.

Noen av stoffene som siver opp er edelmetallene gull, sølv, kobber, sink og kobolt som i årenes løp har avleiret seg i havbunnen. I prinsippet er de bare å hente opp og selge på råvarebørsen. Men det blir ingen enkel sak. Både fordi det ligger et lag av svært salt og varmt vann på bunnen, og fordi metallene også forekommer som mikro-partikler. Derfor må forskerne blant annet utvikle spesielle teknikker som gjør at de kan skille mikropartiklene fra de større partiklene i sedimentet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: