Havsøppeldunk skal støvsuge havner for plast
Plast i havet er et kolossalt problem, men nå tar havsøppeldunken Seabin opp kampen, i hvert fall i havneområdene våre. Søppeldunken slurper i seg søppel, olje og plast med glupende appetitt og pumper ut rent vann i den andre enden.

8 000 000 tonn plast.
Gjennomsnittlig så mye slipper vi ut i verdenshavene hvert år, og det tallet ble akkurat et par millioner for mye for to australske surfere og oppfinnere.
De to vennene sluttet i sine heltidsjobber og har de siste 10 årene arbeidet med havsøppeldunken Seabin, som kommer i handelen i slutten av 2016.
Slurpespann bekjemper plast i havet
Seabin er en enkel anordning som består av dunk, pumpe og filter.
Pumpen suger vann og overflateavfall inn i dunken, der en søppelpose av naturfiber fôret med absorberende materiale filtrerer bort olje, rensemidler og plastavfall før vannet fortsetter fra bunnen av dunken opp igjennom pumpen på broen og ut i havnen igjen.
Den øverste delen av selve søppeldunken er montert med et flytelegeme som sørger for at dunken holder seg like ved vannflaten.
Tidevannet er imidlertid et problem, og derfor er Seabin i første omgang tiltenkt flytebroer i marinaer og havneområder. Det er meningen at de skal settes opp der hvor strøm og vind samler de største avfallsmengdene.