Hvordan oppstår de fryktede utgående strømmene?

Når jeg drar til stranden med vennene mine, advarer faren min meg alltid om utgående strømmer. Men hva er egentlig utgående strømmer, og hvorfor er det farlig?

Hestehuller
© Shutterstock

Utgående strømmer er en vanlig årsak til drukningsulykker mange steder i verden. I USA mister mer enn hundre personer livet hvert år i ulykker koblet til strømmene.

I nærheten av kysten flytter bølgene rundt på sanden og danner grunne områder som kalles sandbanker.

De utgående strømmene oppstår der vannet som bølgene har ført inn over sandbanken, skal finne veien ut igjen.

Frykten dreper

Strømmen graver en kanal gjennom sandbankene der den er kraftigst. Hastigheten på strømmen kan lett komme opp i ti km/t. Til sammenligning svømmer elitesvømmere høyst sju km/t.

Det nytter med andre ord sjelden å svømme mot strømmen.

Strømmene er imidlertid ikke så farlige i seg selv som de har fått rykte for. Mange drukningsulykker i forbindelse med utgående strømmer skjer fordi folk får panikk.

Derfor er rådet at du stille og rolig lar strømmen føre deg utover. Strømmen er sterkest lengst inne. Men så snart den kommer utenfor sandbanken, avtar den betydelig.

Har du blitt trukket ut med strømmen, må du først svømme et lite stykke parallelt med stranden, ofte bare 15–20 meter. Så kan du begynne å svømme mot land.

Svøm på tvers av strømmen!

Den utgående strømmen beveger seg mot det åpne havet. Blir du fanget i en utgående strøm, er redningen imidlertid nær. Slapp av til farten går ned, og så svømmer du på tvers.

Undslip understrøm

1 Bølger fører vann inn mot land

På vei mot kysten passerer bølger sandbanker som holder vannet igjen mellom seg og kysten, slik at det ikke uten videre kan strømme tilbake.

1

2 Vannet tar raskeste vei

Vannet mellom sandbankene og kysten finner den raskeste veien til havs: via et hull i en sandbanke. Her er strømmen ofte for kraftig til å svømme mot.

2

3 Vent til strømmen går saktere

Blir du fanget i en utgående strøm, er rådet å slappe av. Strømmen avtar på den andre siden av sandbanken slik at du først kan svømme på tvers og så innover.

3
© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen