Tidevand top

Hvor høyt kan tidevannet nå?

På østkysten av Canada trenger man ikke gå langt ut for å finne fjæremark. Gjennomsnittstidevannet ligger på 15 meters forskjell mellom høy- og lavvann.

5. oktober 2016

I den kanadiske fjorden Bay of Fundy mellom provinsen New Brunswick og halvøya Nova Scotia kan vannstanden variere opptil 16,3 meter mellom flo og fjære.

Den rekordhøye vannstanden forekommer imidlertid bare to ganger årlig: Ved vår- og høstjevndøgn ligger månen og sola i samme astronomiske plan, så de forener kreftene sine og trekker vannet på jorda i akkurat samme retning.

Resten av året er tidevannet i Bay of Fundy lavere – gjennomsnittlig om lag 15 meter.

Fjord har perfekte tidevannsforhold

|

Bay of Fundy er både dyp og traktformet, men det viktigste er at den er akkurat 270 km lang. Det er den perfekte lengde til å skape såkalt resonans i tidevannet.

Samme prinsipp gjelder når du dytter et barn på en huske. Hvis du dytter på akkurat det riktige tidspunktet, husker barnet høyere og høyere. Det er resonans.

Hvis Bay of Fundy i stedet hadde vært for eksempel 225 eller 300 km lang, ville resonansen i tidevannet forsvinne, og vannstanden ville blitt lavere.

Månen fart på tidevannet

To tidevannsbølger er hele tida på vei jorda rundt, primært på grunn av månens tyngdekraft.

Og siden månen beveger seg rundt jorda på 24 timer og 50 minutter, er det høyvann og lavvann to ganger hvert døgn.

Det er ved vårjevndøgn og høstjevndøgn tidevannsforskjellene i Bay of Fundy er aller størst.

Tidevannsbølge fungerer som tsunami

På åpent hav er tidevannsbølgene bare omkring 50 centimeter høye, men når de treffer kontinentalsokkelen og kommer inn på grunnere vann, reiser de seg.

Det er – i mindre målestokk – det samme som skjer med en tsunami som først når sin uhyggelige høyde og destruktive kraft når den kommer inn på grunt vann.

LES MER: Vannet stiger!

I takt med av vannstanden i verdenshavene stiger, blir det mer og mer problematisk å bo i storbyer som Venezia, Rotterdam og New York.

Les mer om byenes kamp mot havmassene i denne store artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: