Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gode nyheter: Verdenshavene kan reddes på 30 år

Det er ikke for sent å redde verdenshavene. Ny forskning viser at vi kan gjendanne havets økosystemer i løpet av de neste 30 årene.

Shutterstock

En tredjedel av verdenshavenes fiskebestander er overutnyttet, og havdyrenes naturlige levesteder har forsvunnet i stor skala. Havene blir varmere, surere, mer oksygenfattige og mer forurensede.

Men løpet er ikke kjørt enda.

En studie utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet Nature viser at havene og dyrelivet i det er overraskende motstandsdyktige, og at innsats for å bevare dem faktisk har en effekt.

Artikkelen konkluderer at verdenshavene vil kunne gjenetableres før 2050.

Hundrevis av håpefulle tegn

«Vi har et snevert vindu der det er mulig å skape sunne hav for våre barnebarn, og vi har kunnskap og verktøy til å lykkes med det», uttaler artikkelens hovedforfatter Carlos Duarte, som er professor i havvitenskap.

Sammen med et internasjonalt team forskere fra 10 land har Duarte gjennomgått denne forskningen på området for å gjøre opp status over situasjonen i verdenshavene. Og de fant hundrevis av «håpefulle tegn.»

Mange steder går ting i riktig retning. Forskerne peker blant annet på at:

  • Presset fra den kommersielle fiskeindustrien er på vei tilbake. Andelen av bærekraftig fiskeri utgjorde i 2012 68 prosent, sammenlignet med 60 prosent i 2000.
  • Andelen av utrydningstruede havdyr har falt fra 18 prosent i 2000 til 11,4 prosent i 2019.
  • Bestanden til halvparten av havets pattedyr vokser. For eksempel har antallet knølhvalen, som migrerer mellom Antarktis og Australia, vokst til opp mot 40.000, fra bare få hundre i 1968.

Fredning og regulering virker – og kan lønne seg

I 2000 var mindre enn 1 prosent av verdenshavene fredet – i dag er tallet nesten 8 prosent, og ifølge forskerne er det nettopp denne typen innsats som har gjort den store forskjellen.

Hvis vi slutter med å drepe livet i havet, kommer det faktisk tilbake. Det er overraskende motstandsdyktig.

Derfor er løsningen enkel. Vi må handle nå og gjøre mye mer av det som har virket så godt de siste tiårene: regulere fiskeriet, frede truede dyrearter, begrense forurensningen, utvide beskyttelsen av viktige havmiljø og viktigst av alt: holde den globale oppvarmingen i sjakk.

En slik innsats vil koste mellom 10 og 20 milliarder dollar årlig, men ifølge forskerne vil gevinsten være det tidobbelte.

En sikring av havmiljøene er nemlig også en sikring av levegrunnlaget til milliarder av mennesker.

Les også:

verdenshavene
Havet

Hva er de 7 verdenshavene?

2 minutter
The Ocean Cleanup TEASER
Havet

22-åring vil rense havene for plast

6 minutter
Havet

Slik ble havene salte

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul