Great Barrier Reef Marine Park

Gode nyheter: Det blir en gigantisk sexorgie i korallrevet

Australias store barriererev har eksplodert i et virvar av yngel til tross for katastrofalt høye havtemperaturer de siste årene. Det vitner om at det fortsatt er håp for revet.

Marinbiologer jubler over en sexorgie under vann på Det store barriererevet i Australia, der flytende sædceller og milliarder av egg har virvlet rundt i en gigantisk paringshendelse.

Det store barriererevet er verdens største korallrev. Det er et av de mest komplekse økosystemene på planeten og hjemsted for et mangfoldig dyre- og planteliv.

Dessverre har revet mistet over halvparten av korallene siden 1995, siden det er svært følsomt for varmere vær og stigende havtemperaturer.

koralbaby, koralblegning, parring

Nærbilde av koralldyr på Det store barriererevet som slipper ut egg og sædceller i den store paringsbegivenheten.

© Shutterstock

Koraller er ikke bare hjemsted for et sammensurium av frodig dyreliv, de lever også selv. Og en gang i året, når vanntemperaturene er optimale, frigjør koraller sæd og egg for å formere seg i et eksplosivt virvar av milliarder av flytende celler som blir til korallbabyer.

Dette er grunnen til at koraller er følsomme for temperaturendringer. Hvis havtemperaturen stiger med bare 1 °C, kan det føre til såkalt korallbleking, som påvirker korallenes evne til å reprodusere seg.

Det er akkurat det som har skjedd i 2016, 2017 og senest i 2020: Uvanlig høye havtemperaturer har ført til en katastrofal massebleking av opptil to tredjedeler av det australske korallnettverket.

Det store barriererevet er et nettverk av 2900 individuelle rev som strekker seg 2300 kilometer langs nordøstkysten av Australia. I 1981 ble revet oppført på UNESCOs verdensarvliste som det største og mest spektakulære korallrevet på planeten.

Ifølge en ny studie er hele 98 prosent av revet påvirket av korallbleking siden 1998.

At Det store barriererevet nå gjennomgår en paringshendelse i så stor skala, gir marinbiologer fornyet håp for det sårbare økosystemet.