Koraller er ikke bare hjemsted for et sammensurium av frodig dyreliv, de lever også selv. Og en gang i året, når vanntemperaturene er optimale, frigjør koraller sæd og egg for å formere seg i et eksplosivt virvar av milliarder av flytende celler som blir til korallbabyer.
Dette er grunnen til at koraller er følsomme for temperaturendringer. Hvis havtemperaturen stiger med bare 1 °C, kan det føre til såkalt korallbleking, som påvirker korallenes evne til å reprodusere seg.
Det er akkurat det som har skjedd i 2016, 2017 og senest i 2020: Uvanlig høye havtemperaturer har ført til en katastrofal massebleking av opptil to tredjedeler av det australske korallnettverket.
Det store barriererevet er et nettverk av 2900 individuelle rev som strekker seg 2300 kilometer langs nordøstkysten av Australia. I 1981 ble revet oppført på UNESCOs verdensarvliste som det største og mest spektakulære korallrevet på planeten.
Ifølge en ny studie er hele 98 prosent av revet påvirket av korallbleking siden 1998.
At Det store barriererevet nå gjennomgår en paringshendelse i så stor skala, gir marinbiologer fornyet håp for det sårbare økosystemet.