Det finnes to typer solkrem:
- Mineralsk, som beskytter ved å reflektere UV-strålene
- Kjemisk, som absorberer strålene
De kjemiske kremene er mest utbredt, til tross for at de sjelden beskytter godt nok mot både UV-A og UV-B. Samtidig inneholder de ofte stoffet oksibenzon, som rammer korallrevene hardt.
Oksibenzon inngår i omkring 80 prosent av solkremen som smøres utover svette kropper verden over.
Svømmeturer forgifter korallene
Flere studier har påvist hvordan oksibenzon svekker – og ofte dreper – koraller, som er en viktig del av havets økosystem.
Når fremmede stoffer som oksibenzon finnes i for store mengder rundt korallene, setter det i gang en bleking av korallene, noe som etter hvert er dødelig.
Den hvite døden skyldes fraværet av en encellet alge ved navn zooxantheller, som lever i symbiose med korallen. Zooxanthellene driver fotosyntese, og reststoffene er korallenes viktigste næringskilde – mellom 80 og 90 prosent av maten kommer fra algenes fotosyntese.
Når oksibenzon finner veien til korallrevene i for store mengder, stresser det polyppdyrene, noe som får dem til å avvise zooxanthellene. Da dør korallene, og dermed tar havet opp mindre CO2, og havmiljøet mister et ledd i næringskjeden.
Fargestoff beskytter mot UV og skåner korallene
Men forskerne ved University of Maryland har undersøkt en gammel medisinsk kjenning – metylenblått – med lovende resultater.
I testene sine utsatte forskerne hudceller for UV-stråler og kunne konkludere med at metylenblått absorberte både UV-A- og UV-B-stråler. Samtidig hjalp stoffet cellene med å gjenoppbygge skadet DNA, og på den måten kan det virke mot rynker og tidlig aldring.
Forskerne undersøkte også metylenblåtts effekt på korallene i et simulert havmiljø. I en kontrolltank med koraller av arten Xenia tilsatte de oksibenzon.
Etter en uke var dyrene bleket og døde. I tanken med metylenblått påviste forskerne ingen endring.