Shutterstock
Blegede koraller i korallrev

Gammelt fargestoff skal redde havene fra solkrem

Solkrem forgifter havet og dreper korallene, men nå har amerikanske forskere kanskje funnet løsningen i form av et gammelt fargestoff som tidligere er brukt som medisin mot både malaria og schizofreni.

Når solen står høyt og badestrendene kaller, er de fleste badegjester forhåpentligvis smurt grundig inn med solkrem.

Dessverre skader kremen havet når den beskytter huden. Særlig de viktige korallrevene tar skade av virkestoffene i solkremen, som havner i vannet når vi bader.

Men nå har forskere ved University of Maryland kanskje funnet en løsning. Et gammelt fargestoff ved navn metylenblått lover beskyttelse mot solstråler uten å skade havmiljøet, skriver de i en ny rapport – og stoffet kan dessuten forebygge rynker.

Kjemisk solkrem er gift for havet

Solkrem gir viktig beskyttelse mot solens UV-A- og UV-B-stråler som kan føre til solbrenthet, hudkreft og aldring av hudceller.

Det finnes to typer solkrem:

  • Mineralsk, som beskytter ved å reflektere UV-strålene
  • Kjemisk, som absorberer strålene

De kjemiske kremene er mest utbredt, til tross for at de sjelden beskytter godt nok mot både UV-A og UV-B. Samtidig inneholder de ofte stoffet oksibenzon, som rammer korallrevene hardt.

Oksibenzon inngår i omkring 80 prosent av solkremen som smøres utover svette kropper verden over.

Svømmeturer forgifter korallene

Flere studier har påvist hvordan oksibenzon svekker – og ofte dreper – koraller, som er en viktig del av havets økosystem.

Koraller er såkalte polyppdyr. De består av en myk kropp som kapsles inn i et lag av kalk de danner selv. De fargestrålende og giftige fangarmene bruker de til å fange byttedyr.

© Shutterstock

Når fremmede stoffer som oksibenzon finnes i for store mengder rundt korallene, setter det i gang en bleking av korallene, noe som etter hvert er dødelig.

Den hvite døden skyldes fraværet av en encellet alge ved navn zooxantheller, som lever i symbiose med korallen. Zooxanthellene driver fotosyntese, og reststoffene er korallenes viktigste næringskilde – mellom 80 og 90 prosent av maten kommer fra algenes fotosyntese.

Når oksibenzon finner veien til korallrevene i for store mengder, stresser det polyppdyrene, noe som får dem til å avvise zooxanthellene. Da dør korallene, og dermed tar havet opp mindre CO2, og havmiljøet mister et ledd i næringskjeden.

Fargestoff beskytter mot UV og skåner korallene

Men forskerne ved University of Maryland har undersøkt en gammel medisinsk kjenning – metylenblått – med lovende resultater.

Metylenblått i reagensglas med flasker
© Shutterstock

Metylenblått

  • Utviklet som et fargestoff i 1876 i Tyskland
  • Omtales ofte som det eldste syntetiske stoffet i medisinens verden
  • Er et salt med den kjemiske formelen C16H18ClN3S
  • Som legemiddel har det navnet metylthioniniumklorid
  • Brukt mot både malaria, schizofreni og multiresistente bakterieinfeksjoner
  • Grunnstrukturen kalles fentiazin og består av et treleddet ringsystem
  • Strukturen med tre ringer finnes i mange legemidler mot psykiske sykdommer, såkalte trisykliske antidepressiva

I testene sine utsatte forskerne hudceller for UV-stråler og kunne konkludere med at metylenblått absorberte både UV-A- og UV-B-stråler. Samtidig hjalp stoffet cellene med å gjenoppbygge skadet DNA, og på den måten kan det virke mot rynker og tidlig aldring.

Forskerne undersøkte også metylenblåtts effekt på korallene i et simulert havmiljø. I en kontrolltank med koraller av arten Xenia tilsatte de oksibenzon.

Etter en uke var dyrene bleket og døde. I tanken med metylenblått påviste forskerne ingen endring.