Hvorfor er havet blått?
Den mest utbredte myten er at havets farge avspeiler den blå himmelen, men det er ikke tilfellet. Havets blå farge henger nemlig sammen med solens stråler.
Vannet i havet fungerer som et lysfilter som absorberer solens stråler. Strålene inneholder et bredt fargespektrum av rødt, oransje, gult, grønt, blått og fiolett.
Det er imidlertid bare fargen blått som fortsetter reisen en kilometer ned i dypet, før det også blir absorbert. På den dybden er det totalt mørke.
Fargene kan variere mye alt etter havområde og verdensdel. Atlanterhavet er for eksempel ofte mer grønnlig enn Middelhavet, noe som skyldes innholdet av alger og plankton.
Hva er det dypeste punktet i havet?
Det dypeste punktet i havet er Marianegropen, som er lokalisert mellom Asia og Australia. Navnet stammer fra den øygruppen Marianene.
Marianegropen ble oppdaget i 1875 under den første Challenger-ekspedisjonen. Her målte man dybden til 8184 meter ved bruk av et tau med et blylodd. I dag har det dypeste punktet blitt målt helt ned til 11.034 meter.
Det har vært flere bemannede ekspedisjoner i jakten på de mange hemmelighetene på bunnen. Den nåværende rekorden ble satt i 2019, da den amerikanske eventyreren Victor Vescovo nådde en dybde på 10.927 meter.