© DALIBOR MATÝSEK/TECHNICAL UNIVERSITY OF OSTRAVA

Gjett et mikroskopbilde: Slimsopp eller karies?

Væsker, flimmerhår og celler fremstår i glitrende farger og fabelaktige former når forskerne med avanserte mikroskoper viser oss verden i et helt nytt perspektiv. I mikroverdenen kan selv velkjente objekter være vanskelige å kjenne igjen på helt nært hold. Kan du?

I gamle dager sa folketroen at slimsopp var rester av sluknede stjerner som hadde ramlet ned fra himmelen og besatt magiske egenskaper.

Sporangiene, som står på rekke og rad på bildet, er de langstilkede organene der slimsoppen danner sporer.

En spore utvikler seg til en liten amøbe som både er i stand til å krype omkring som en omvandrende slimklatt og til å sette frukt i forskjellige farger.

Selv om slimsoppen har vært kjent av vitenskapen i flere hundre år, kan forskerne ikke helt forstå denne besynderlige organismen, som f.eks. formerer seg ved sporer som vanlig sopp, men likevel ikke er en sopp.

Tidligere har den vært beskrevet som både en plante og et dyr, men i dag er slimsoppen lagt i rotekassen med protister – en gruppe organismer som verken er dyr, planter eller sopp.

TILBUD TIL DEG: Kom tett på vår mikroskopiske verden

Huden din har 5 millioner porer, en flue har 4000 linser i hvert øye, og den skjermen du ser på, består av over 3 millioner små røde, grønne og blå lamper. Med Illustrert Vitenskaps populære WIFI-mikroskop – som forstørrer 1000 ganger – kan du se alt sammen.

Men skynd deg - i fjor ble det raskt utsolgt!

© SHUTTERSTOCK

###

Elektronstråle avslører alt

Elektronmikroskopet bruker en stråle av elektroner som har mye kortere bølgelengde enn lys og derfor gir høyere oppløsning. Strålen reflekteres i spesifikke mønstre eller går gjennom prøven og fanges opp på den andre siden.

Linsene består av magneter som fokuserer elektronstrålen mot motivet, som kan forstørres millioner av ganger. Det finnes to varianter av instrumentet: transmisjonselektronmikroskopet (TEM) og skannerelektronmikroskopet (SEM).