© DALIBOR MATÝSEK/TECHNICAL UNIVERSITY OF OSTRAVA

Gjett et mikroskopbilde: Slimsopp eller karies?

Væsker, flimmerhår og celler fremstår i glitrende farger og fabelaktige former når forskerne med avanserte mikroskoper viser oss verden i et helt nytt perspektiv. I mikroverdenen kan selv velkjente objekter være vanskelige å kjenne igjen på helt nært hold. Kan du?

1. november 2018 av Stine Overbye

I gamle dager sa folketroen at slimsopp var rester av sluknede stjerner som hadde ramlet ned fra himmelen og besatt magiske egenskaper.

Sporangiene, som står på rekke og rad på bildet, er de langstilkede organene der slimsoppen danner sporer.

En spore utvikler seg til en liten amøbe som både er i stand til å krype omkring som en omvandrende slimklatt og til å sette frukt i forskjellige farger.

Selv om slimsoppen har vært kjent av vitenskapen i flere hundre år, kan forskerne ikke helt forstå denne besynderlige organismen, som f.eks. formerer seg ved sporer som vanlig sopp, men likevel ikke er en sopp.

Tidligere har den vært beskrevet som både en plante og et dyr, men i dag er slimsoppen lagt i rotekassen med protister – en gruppe organismer som verken er dyr, planter eller sopp.

© SHUTTERSTOCK

Elektronstråle avslører alt

Elektronmikroskopet bruker en stråle av elektroner som har mye kortere bølgelengde enn lys og derfor gir høyere oppløsning. Strålen reflekteres i spesifikke mønstre eller går gjennom prøven og fanges opp på den andre siden. 

Linsene består av magneter som fokuserer elektronstrålen mot motivet, som kan forstørres millioner av ganger. Det finnes to varianter av instrumentet: transmisjonselektronmikroskopet (TEM) og skannerelektronmikroskopet (SEM).

Hjerneløse skapninger utfordrer vår intelligens 

 Slimsopper har ikke en eneste hjernecelle. Likevel kan de lære å unngå gift, finne veien i labyrinter og dele erfaringer. Disse evnene kan bane vei for biodatamaskiner og utfordrer ved selve definisjonen av intelligens. Les hvordan i neste nummer av Illustrert Vitenskap. 

Akkurat nå får du et spesialtilbud. Du får:

  • En stilig og vanntett ryggsekk fra Outpack
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap
  • Digital tilgang til de siste 12 utgavene av magasinet

Og du får alt sammen til bare 89 kroner.

LØS INN TILBUDET DITT HER

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: