Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© DALIBOR MATÝSEK/TECHNICAL UNIVERSITY OF OSTRAVA
Naturen

Gjett et mikroskopbilde: Slimsopp eller karies?

Væsker, flimmerhår og celler fremstår i glitrende farger og fabelaktige former når forskerne med avanserte mikroskoper viser oss verden i et helt nytt perspektiv. I mikroverdenen kan selv velkjente objekter være vanskelige å kjenne igjen på helt nært hold. Kan du?

I gamle dager sa folketroen at slimsopp var rester av sluknede stjerner som hadde ramlet ned fra himmelen og besatt magiske egenskaper.

Sporangiene, som står på rekke og rad på bildet, er de langstilkede organene der slimsoppen danner sporer.

En spore utvikler seg til en liten amøbe som både er i stand til å krype omkring som en omvandrende slimklatt og til å sette frukt i forskjellige farger.

Selv om slimsoppen har vært kjent av vitenskapen i flere hundre år, kan forskerne ikke helt forstå denne besynderlige organismen, som f.eks. formerer seg ved sporer som vanlig sopp, men likevel ikke er en sopp.

Tidligere har den vært beskrevet som både en plante og et dyr, men i dag er slimsoppen lagt i rotekassen med protister – en gruppe organismer som verken er dyr, planter eller sopp.

© SHUTTERSTOCK

###

Elektronstråle avslører alt

Elektronmikroskopet bruker en stråle av elektroner som har mye kortere bølgelengde enn lys og derfor gir høyere oppløsning. Strålen reflekteres i spesifikke mønstre eller går gjennom prøven og fanges opp på den andre siden.

Linsene består av magneter som fokuserer elektronstrålen mot motivet, som kan forstørres millioner av ganger. Det finnes to varianter av instrumentet: transmisjonselektronmikroskopet (TEM) og skannerelektronmikroskopet (SEM).

Les også:

Hjernen

Oppgrader din hjerne: Slik blir du bedre med tall

16 minutter
Matvarer

FEIL ELLER FAKTA: Er lettbrus sunnere?

4 minutter
Naturkatastrofer

Forskere oppklarer 100 år gammelt meteormysterium

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul