Shutterstock

Gigantisk sopp er større enn 100 fotballbaner

En underjordisk honningsopp forbauser forskere med sin enorme størrelse. Soppen har vokst seg dobbelt så stor over en årrekke og fyller nå mer enn 100 fotballbaner.

En av verdens største og eldste organismer – en honningsopp – har bredt seg voldsomt.

Forskere ved amerikanske University of Missouri har foretatt nye studier av et kjent eksemplar av honningsoppen Armillaria gallica som vokser i staten Michigan i USA.

Den sprer seg under bakken i et område som er på hele 0,75 kvadratkilometer – det svarer til mer enn 100 fotballbaner.

På overflaten gjør ikke honningsopp så mye av seg, men under overflaten kan et eksemplar bre seg over flere kvadratkilometer.

© Shutterstock

Soppen ble oppdaget av de samme forskerne allerede på 1980-tallet, og den gang mente de at den var omkring 1500 år gammel.

Nå har de overvåket soppen over tre år, og studiene avslører at soppen faktisk er dobbelt så stor som den første kartleggingen viste.

Samtidig mener forskerne at soppen må være minst 2500 år gammel, basert på hvor raskt den vokser.

Forskerne undersøkte også hvor ofte det skjer genetiske mutasjoner i soppen – overraskende sjelden sammenlignet med hyppigheten i andre organismer som planter og dyr.

Kanskje er det lave antallet mutasjoner forklaringen på at soppen har levd så lenge og har vokst seg så stor.

Sopper er verdens tyngste organismer

Ifølge forskerne kan den lave mutasjonsrate skyldes at det aller meste av soppen finnes under bakken og dermed er beskyttet mot solas ultrafiolette stråling, som vanligvis fører til mange mutasjoner.

I Washington og Oregon har biologer funnet andre honningsopper som brer seg over enda større områder, blant annet en Armillaria ostoyae som dekker nesten ti kvadratkilometer.

Beregninger viser at hvis den ble gravd opp og veid, ville den utgjøre 7500 tonn, noe som gjør den til verdens tyngste organisme.