For 252 millioner år siden traff en katastrofe av gigantiske dimensjoner jorden.
Et gigantisk vulkanutbrudd etterlot store deler av jorden dekket av lava og utslettet nesten alle de artene som så langt hadde levd på land og i havet.
Så langt har forskerne trodd at havkrypdyret fiskeøglen – også kjent som iktyosauren – først utviklet seg etter den omfattende massedøden.
Men et forbløffende funn på Svalbard betyr nå at fiskeøglens historiebøker kanskje må skrives om. Det framgår av en vitenskapelig artikkel i Current Biology.
Liv ble utslettet
Norske forskere har nemlig funnet spor etter fiskeøglen i 250 millioner år gamle bergarter.
Det funnet antyder ifølge forskergruppen at øglen levde allerede for 250 millioner år siden – og potensielt også enda tidligere, før katastrofen inntraff og utslettet mesteparten av livet på jorden.
Så langt har forskerne trodd at fiskeøglens opprinnelse først kunne spores til etter masseutryddelsen. De tidligste fossilene av øglen har nemlig blitt funnet i 248 millioner år gamle geologiske lag som dermed kan dateres til om lag fire millioner år etter den omfattende masseutryddelsen.

Fortidsøgle med drapsinstinkt
- Iktyosaurer er en gruppe av utdødde, havlevende krypdyr som fantes over mesteparten av kloden i sin storhetstid. De er funnet i alle størrelser fra under en meter og opp til langt over 20 meter.
- Selv om iktyosaurene så ut som fredelige delfiner, hadde de et jaktinstinkt som er på høyde med hvithaiens.
- De stammet fra krypdyrene, og dermed var de i slekt med dinosaurene.
- For fiskeøglene endte dominansen som havets ultimate rovdyr om lag 25 millioner år før en meteor slo ned i Mexicogolfen og utryddet de siste av klodens dinosaurer for 65 millioner år siden.
Ifølge en av forskerne som står bak funnet, professor Jørn Hurum ved naturhistorisk museum i Oslo, er det urealistisk å tro at «en så avansert iktyosaur kunne utvikle seg» på bare to millioner år. Derfor er han overbevist om at funnet viser at øglen levde før massedøden – og var en av de få artene som overlevde den.
New Scientist har snakket med Neil Kelley ved Vanderbilt-universitetet i Nashville i Tennessee, som ikke har tatt del i studien.
Han mener det er sannsynlig at fiskeøglen kan ha levd før infernoet rammet jorden for 252 millioner år siden. Men han vil heller ikke avskrive muligheten for at fortidsøglen rett og slett utviklet seg i et raskt tempo på to millioner år etter masseutryddelsen.