GABRIEL UGUETO
Tegning af Iktyosaurer

Fossilfunn kan omskrive historien til ikonisk kjempeøgle

Eldgammelt fossil tyder på at fiskeøglen kan ha befolket jordens hav allerede før den største masseutryddelsen i planetens historie.

For 252 millioner år siden traff en katastrofe av gigantiske dimensjoner jorden.

Et gigantisk vulkanutbrudd etterlot store deler av jorden dekket av lava og utslettet nesten alle de artene som så langt hadde levd på land og i havet.

Så langt har forskerne trodd at havkrypdyret fiskeøglen – også kjent som iktyosauren – først utviklet seg etter den omfattende massedøden.

Men et forbløffende funn på Svalbard betyr nå at fiskeøglens historiebøker kanskje må skrives om. Det framgår av en vitenskapelig artikkel i Current Biology.

Liv ble utslettet

Norske forskere har nemlig funnet spor etter fiskeøglen i 250 millioner år gamle bergarter.

Det funnet antyder ifølge forskergruppen at øglen levde allerede for 250 millioner år siden – og potensielt også enda tidligere, før katastrofen inntraff og utslettet mesteparten av livet på jorden.

Så langt har forskerne trodd at fiskeøglens opprinnelse først kunne spores til etter masseutryddelsen. De tidligste fossilene av øglen har nemlig blitt funnet i 248 millioner år gamle geologiske lag som dermed kan dateres til om lag fire millioner år etter den omfattende masseutryddelsen.

© Shutterstock

Fortidsøgle med drapsinstinkt

Ifølge en av forskerne som står bak funnet, professor Jørn Hurum ved naturhistorisk museum i Oslo, er det urealistisk å tro at «en så avansert iktyosaur kunne utvikle seg» på bare to millioner år. Derfor er han overbevist om at funnet viser at øglen levde før massedøden – og var en av de få artene som overlevde den.

New Scientist har snakket med Neil Kelley ved Vanderbilt-universitetet i Nashville i Tennessee, som ikke har tatt del i studien.

Han mener det er sannsynlig at fiskeøglen kan ha levd før infernoet rammet jorden for 252 millioner år siden. Men han vil heller ikke avskrive muligheten for at fortidsøglen rett og slett utviklet seg i et raskt tempo på to millioner år etter masseutryddelsen.