Fossil skattkiste avdekket ved gravearbeid for kloakkrør

Forskere har ved en tilfeldighet oppdaget mer enn 250 fossile arter etter utgravninger i forbindelse med en kloakkrør på New Zealand. Minst ti av dem er tidligere ukjente arter.

fossil skaller

Ved en tilfeldighet har anleggsarbeidere oppdaget det som viser seg å være den største og mest mangfoldige fossilsamlingen i New Zealands historie.

© Bruce Hayward

I 2020 oppdaget arbeidere fra vann- og avløpsetaten i Auckland New Zealand noe uventet da de gravde ut nye kloakkledninger i sentrum av byen.

Arbeiderne snublet over den største og mest mangfoldige fossilsamlingen i New Zealands historie.

Nærmere bestemt avdekket de et eldgammelt muslingleie. Da paleontologer senere kom og bekreftet at funnet var ekte, gravde arbeiderne dypere og fant et enda større lag med fossile skatter.

Myndighetene i Auckland-regionen har finansiert forskning på funnene, noe som har resultert i at over 300 000 fossiler har blitt undersøkt og klassifisert av forskningsinstituttet Geomarine og museet i Auckland museum.

Funnene er publisert i New Zealand Journal of Geology and Geophysics, og tusenvis av fossiler er utstilt på Auckland museum.

Minst ti nye arter

Rundt 300 000 fossiler er 266 arter er identifisert, og minst ti av dem kan er ikke tidligere kjent. Alle er litt over 3 millioner år gamle.

«Detaljert identifisering av fossilene viser at de ble avsatt for mellom 3 og 3,7 millioner år siden i en tidevannskanal i en tidlig utgave av det vi nå kaller Manukauhavnen», sier paleontolog Bruce Hayward fra Geomarine i en pressemelding.

«På den tiden var havnivået litt høyere enn i dag, og verden var også flere grader varmere», legger Hayward til.

fossiler overblik

Et utvalg av funnene som er beskrevet i forskningsrapporten, der også de ulike navnene finnes. I nedre venstre hjørne finner du blant annet tannen fra en hvithai.

© New Zealand Journal of Geology and Geophysics

«Fossilene omfatter derfor en rekke subtropiske arter som i dag lever i varmere farvann rundt Kermadec og Norfolkøyene. Minst ti tidligere ukjente arter er til stede og vil bli beskrevet og navngitt i det videre arbeidet.»

Blant de sjeldneste gjenstandene er bardehvalvirvler, en spermhvaltann, ryggraden til en utdødd saghai, tannplater fra ørneskate og en rekke tenner fra hvithai.

I tillegg er det funnet ti eksemplarer av den gigantiske landlevende Placostylus-sneglen fra New Zealand. Forskerne tror den ble skylt ut i havet under en stormflo.

«Dette er de desidert eldste kjente sneglene av denne typen funnet noe sted. De fleste fossilene levde på havbunnen, noen i elvemunninger, andre var festet til steiner langs kysten, og enda flere ble ført inn fra den eksponerte vestkysten på den tiden», sier Hayward.

Den største overraskelsen ved funnet er det store mangfoldet av arter fra helt forskjellige miljøer, stuet sammen av bølger og sterke tidevannsstrømmer.