Det har lenge vært enighet om at de første skogene hjalp med å redusere mengden CO2 i atmosfæren for 385 millioner år siden.
En forskergruppe fra Københavns Universitet og University of Nottingham tar et oppgjør med denne forestillingen i en artikkel i tidsskriftet Nature Communications.
Med en ny analysemetode har de funnet ut at små planter har hjulpet med å redusere CO2-mengdene, og at nivået har vært noe lavere enn tidligere antatt.
Mindre CO2 i fortiden
Forskere har lenge ment at mengden karbondioksid i atmosfæren var ti ganger høyere enn i dag for 410 til 385 millioner år siden.
De nye forskningsresultatene viser imidlertid at CO2-nivået bare har vært halvannen ganger så høyt.
Mer presist kunne forskerne konkludere med at CO2-mengden har vært på om lag 600 ppm (parts per million – måleenhet for CO2-nivå).
De nye resultatene ligger ikke langt fra vårt moderne nivå på 415 ppm.
Samtidig viste resultatene at de første trærne som spredte seg over hele verden for 385 millioner år siden, bare har spilt en liten rolle i reduksjonen av CO2 – noe som har vært den vanlige antakelsen så langt.
Derimot har små, primitive planter som fortsatt eksisterer i dag, bidratt til et massivt fall i CO2-nivåene allerede før trærne spredte seg på planeten.