Forskere nær ved å løse gåten om hvithaiens foretrukne paringssteder

Etter et tiår med intense undersøkelser og overvåking nærmer forskere seg svaret på hvor hvithaier drar for å pare seg.

Hvidhaj

Hvithaien lever de fleste steder i verden der havtemperaturen ligger mellom 12 og 24 grader. Imidlertid oppdages de fleste hvithaier langs kysten av Sør-Afrika, Australia og USA.

© Shutterstock

Hvithaien er både berømt og beryktet, og det store rovdyret har for lengst tiltrukket seg forskernes interesse.

Til tross for forskernes mange forsøk på å kartlegge det store dyret, særlig i Atlanterhavet, er det fortsatt to spørsmål som står ubesvart, nemlig: Hvor og når parer hvithaier seg?

«Det er ni populasjoner av hvithaier i verden, og det er fortsatt ikke noen som har klart å finne de foretrukne paringsstedene», sier lederen av haiforskningsenheten Ocearch, Chris Fischer, til CBS News.

«Det er en 400 millioner år gammel hemmelighet som havet ikke uten videre har tenkt å avsløre.»

Blodprøver og overvåking

Ocearch begynte å utstyre hvithaier i Atlanterhavet med gps-enheter i 2012. I dag er om lag 100 haier utstyrt med enhetene, noe som gjør det mulig for forskerne å følge haienes bevegelser via sin hjemmeside.

Når forskergruppen fanger en hai, må de jobbe raskt. På 15 minutter må de rekke å utstyre den med GPS, ta blodprøver og foreta en ultralydsskanning for å danne seg et bilde av haiens helsetilstand – mens den er oppe av vannet, våken og urolig.

Og til forskernes store glede ser arbeidet nå ut til å bære frukter.

«Alle studiene våre tyder på at hvithaiene samler seg utenfor kystene av North Carolina og South Carolina sent på vinteren. Og med bra vær og litt flaks kan vi forhåpentligvis snart legge den siste brikken i puslespillet», sier seniorforsker Bob Hueter fra Ocearch til The Mercury News.

Bestanden av hvithaier er imidlertid synkende på grunn av overfiske, forurensning og innskrenkede leveområder, og det gjør forskernes arbeid ekstra viktig.

«Jorden består av 70 prosent hav, som danner oksygen og forsyner milliarder av mennesker med vann og mat hver dag. Haiene holder kontroll på fiskebestanden. Det er ingen framtid for oss uten de store haiene», sier Fischer.